Ytterst missvisande rubrik som är meningen att skrämma

Av | december 2, 2019

En till klimatartikel från SVT, och givetvis är det ytterligare en larmrapport. Den här gången är det permafrosten i Ryssland som står i fokus. Det är inget fel på själva artikeln i sig, möjligtvis hade jag väl önskat att de kunnat visa och förklara mer av ryssens forskning istället för att bara delge resultaten.

Men problemet den här gången är rubriksättningen. Den lyder:

Upptiningen hotar halva Ryssland – kan få allvarliga konsekvenser

Det man hänvisar till är att halva Rysslands landområden har permafrost som nu riskerar att smälta. Det innebär dock inte på något sätt att halva Ryssland är hotat. De allra flesta ryssar lever inte i dessa områden och är därför inte hotade. Och själva områdena i sig, som är enorma och obebodda, hotas inte av att permafrosten smälter.

Rubriksättningen är helt enkelt inte sann och tyvärr även väldigt alarmistisk som mycket annan av SVTs klimatrapportering. De vet att politiker måste ta beslut, och politiker bryr sig bara om röster, så därför måste SVT påverka folkopinionen för att indirekt påverka politikerna så att beslut kan fattas. Ska man påverka folkopinionen är en bra metod att skriva alarmistiska saker som påverkar människors känslor.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/upptiningen-hotar-halva-ryssland-kan-fa-allvarliga-konsekvenser

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.