Kartläggningar

Kartläggningarna fokuserar vanligtvis på SVT och är till för att kunna visa hur de behandlar utvalda ämnen. Dessa ämnen väljer jag ut då jag ser en röd tråd genom deras rapportering, till exempel om jag uppfattar att de skriver väldigt vinklat om en viss person eller händelse.

Du behöver bara klicka på länkarna här för att ta dig direkt till respektive kartläggning. De listas i kronologisk ordning, från äldst till nyast.

Donald Trump AVSLUTAD (pågick 5 november 2018–4 november 2019)
Brexit AVSLUTAD (pågick 1 januari 2020–31 december 2020)
Greta Thunberg AVSLUTAD (pågick 1 mars 2020–28 februari 2021)
CNN/Fox News AVSLUTAD (pågick 1 maj 2020–30 april 2021)
The Guardian/The Telegraph AVSLUTAD (pågick 1 juli 2020–30 juni 2021)
Boris Johnson AVSLUTAD (pågick 1 september 2020–31 augusti 2021)
Nationalism AVSLUTAD (pågick 1 november 2020–31 oktober 2021)
Joe Biden AVSLUTAD (pågick 1 januari 2021–31 december 2021)
Vänsterextremism/högerextremism AVSLUTAD (pågick 1 mars 2021–28 februari 2022)
FN AVSLUTAD (pågick 1 maj 2021–30 april 2022)
Islamism PÅGÅR 1 juli 2021–30 juni 2022
Svenska partiledare PÅGÅR 1 september 2021–31 augusti 2022

9 reaktion på “Kartläggningar

 1. NN

  Tack för dina undersökningar! Du väljer intressanta frågeställningar och resultaten bidrar till en ökad kännedom om hur SVT fungerar. Att FN framställs som en auktoritet i nästan 95% av SVTs artiklar är en riktig ögonöppnare.

  Har du sett att undersökningen om Vänsterextremism/högerextremism som avslutades i februari saknar resultat och slutsats?

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Alla kartläggnignar (förutom den om svenska partiledare) har valts efter att jag lagt märke till mönster eller röda trådar då jag skriver de dagliga artiklarna.

   Angående undersökning om extremism kommer resultat och sammanfattning komma i samband med att kartläggningen om islamism avslutas, det vill säga i början av juli. Jag skulle egentligen ha kört vänsterextremism, högerextremism och islamism samtidigt, men glömde islamismen. Så den måste gå klart först innan jag presenterar allting tillsammans.

   Svara
 2. Anna Emdenborg

  Fråga? Kan du finna samarbete med Academic Rights Watch?
  Har sänt dig en inlaga jag hittade i UI (Utrikespolitiska institutet) där faktafel återfinns och åsikter som är vinklade återges som vore de fakta. Detta används sedan som underlag för skolor och andra som vore detta objektiv information om Israel — bland annat. (Granskade inga andra inslag för att jag bara snubblade över den artikeln de har om konflikten).
  Att förleda och indoktrinera SKOLBARN med vinklad information som inte är faktabaserad – är en slags kriminell handling då detta skapar oro i samhällen och hat, som ibland till och med leder till krig och andra våldshandlingar.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Den här sidan är till för kartläggningar av media och journalister, så tänk på att hålla allting till ämnet. Jag har svarat utförligare på ditt mejl!

   Svara
 3. NN

  Undersökningarna för ”Nationalism” och framåt saknar kommentarsfält.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Vilket tyvärr beror på WordPress. Sidor, till skillnad från inlägg, har inte kommentarsfunktion i WordPress, såvida man inte ändrar till blocklayout. Och jag föredrar den gamla backend-stilen framför blocklayouten. Att vissa kartläggningssidor tillåter kommentarer beror på att WordPress gjorde en automatisk uppdatering för ett tag sedan där hela sajten bytte till blocklayout.

   Jag ändrade tillbaka det, men av någon anledning behölls kommentarsfälten i de påverkade kartläggningarna just då.

   Svara
 4. NN

  Det framgår visserligen redan på respektive undersöknings sida vilket datum som undersökningarna påbörjas och avslutas, men det kan kanske vara bra att skriva ut datumen här också. Då får man som läsare en bra överblick av när undersökningar närmar sig sitt slut.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Bra idé, den tar jag till mig!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.