Kartläggningarna fokuserar vanligtvis på SVT och är till för att kunna visa hur de behandlar utvalda ämnen. Dessa ämnen väljer jag ut då jag ser en röd tråd genom deras rapportering, till exempel om jag uppfattar att de skriver väldigt vinklat om en viss person eller händelse.
Du behöver bara klicka på länkarna här för att ta dig direkt till respektive kartläggning. De listas i kronologisk ordning, från äldst till nyast.
Donald Trump AVSLUTAD (pågick 5 november 2018–4 november 2019)
Brexit AVSLUTAD (pågick 1 januari 2020–31 december 2020)
Greta Thunberg AVSLUTAD (pågick 1 mars 2020–28 februari 2021)
CNN/Fox News AVSLUTAD (pågick 1 maj 2020–30 april 2021)
The Guardian/The Telegraph AVSLUTAD (pågick 1 juli 2020–30 juni 2021)
Boris Johnson AVSLUTAD (pågick 1 september 2020–31 augusti 2021)
Nationalism AVSLUTAD (pågick 1 november 2020–31 oktober 2021)
Joe Biden AVSLUTAD (pågick 1 januari 2021–31 december 2021)
Vänsterextremism/högerextremism AVSLUTAD (pågick 1 mars 2021–28 februari 2022)
FN AVSLUTAD (pågick 1 maj 2021–30 april 2022)
Islamism AVSLUTAD (pågick 1 juli 2021–30 juni 2022)
Svenska partiledare AVSLUTAD (pågick 1 september 2021–31 augusti 2022)
Jag planerar att starta fler kartläggningar senare.
I ditt inlägg https://www.mediegranskaren.se/svt-har-svart-att-lata-bli-att-satta-stamplar-pa-nationalistiska-partier/ skriver du att du har gjort en sökning och konstaterat att SVT aldrig har använt ordet ”yttervänsterpartiet”. Det är en intressant observation som förtjänar att uppmärksammas och bevaras.
Om du på ett tillförlitligt sätt kan räkna antalet träffar för termer på svt.se (antingen via sökfunktion på svt.se eller extern sökmotor) så skulle du kunna göra en pågående kartläggning för det. Du behöver inte monitorera svt.se varje dag, utan kan istället uppdatera den kartläggningen när du kommer på två eller fler termer (och möjligen dess böjningsformer) som du för stunden vill jämföra förekomsten av. Några skisser på uppslag:
* yttervänsterparti(et/er) – ytterhögerparti(et/er)
* extremvänster(n) – extremhöger(n)
* vänsterpopulis(m/men/t/ter) – högerpopulis(m/men/t/ter) – islamis(m/men/t/ter)
* ”rädda klimatet” – ”rädda kärnkraften”
* ”(skarp/hård) kritik mot socialdemokrat(en/erna/iska)” – ”(skarp/hård) kritik mot sverigedemokrat(en/erna/iska)”
* ”ytterligare en socialdemokrat” – ”ytterligare en sverigedemokrat”
* ”tidigare socialdemokraten” – ”tidigare sverigedemokraten”
* vaccinförnekare/vaccinskeptiker – förintelseförnekare/förintelseskeptiker – klimatförnekare/klimatskeptiker – kärnkraftförnekare/kärnkraftskeptiker
* kommunist(er) – socialist(er) – nazist(er) – kapitalist(er) – liberal(er) (kan betyda fler saker) – feminist(er) – rasist(er) – sexist(er) – terroris(er)
* kommunism(en) – socialism(en) – nazism(en) – kapitalism(en) – liberalism(en) – feminism(en) – rasism(en) – sexism(en) – terrorism(en)
* konservativ(a) – progressiv(a)
* konservativ(ism)(en) – progressiv(ism)(en)
* återvinning – arbetslöshet – sjukvård – kriminalitet – rättssäkerhet – äldreomsorg – feminism – yttrandefrihet – äganderätt – djurskydd (jämförelser av tillsynes orelaterade ämnen kanske ger nya insikter)
* ”uppmanar till bojkott” – ”hotas av uteslutning” – ”manar till försoning”
* ”kulturbråk” – ”gift vid första ögonkastet” – ”melodifestivalen” – ”val till Sveriges riksdag” – ”Sveriges statsbudget” – ”Sveriges vårdköer”
* ”kärnvapenkrig” – ”dör av malaria” – ”dör av svält” – ”dör av cancer”
* ”public service” – ”fri kultur”
* ”svenska skolan” – ”svenska sjukvården” – ”svenska äldreomsorgen” – ”svenska rättssystemet” – ”svenska polisväsendet”
* ”statsminister Stefan Löfven” – ”statsminister Fredrik Reinfeldt”
* ”Barack Obama” – ”Donald Trump” – ”Joe Biden” (med reservation för att dessa personer var som mest aktuella under olika tidsperioder och att det totala antalet artiklar, oavsett ämne, som SVT producerar per år kan variera. Det kan också vara intressant att jämföra om det skiljer sig mellan hur ofta deras namn föregås av ordet ”president” och inte.)
* ”sverige är bäst” – ”sverige är sämst”
* ”svenska regeringen har beslutat” – ”eu-kommissionen har beslutat”
* ”riksdagen har beslutat” – ”eu-parlamentet har beslutat”
* ”regleringsbrev från regeringen” – ”direktiv från eu”
* ”polen och ungern”/”ungern och polen” – ”venezuela och kuba”/”kuba och venezuela”
* ”Israel-Palestina” – ”Nagorno-Karabach”
* kommuniststater – fasciststater – naziststater
* ”brist på kvinnor” – ”brist på män” – ”brist på jämställdhet” – ”brist på cement” – ”brist på virke” – ”brist på energi” – ”brist på effekt”
* ”vi kvinnor” – ”vi män” – ”vi människor”- ”vi svenskar”
* ”enligt Dala-Demokraten” – ”enligt ETC” – ”enligt tidningen Arbetet” – ”enligt Proletären” – ”enligt Flamman” – ”enligt Kvartal” – ”enligt Nyheter idag” – ”enligt Samhällsnytt” – ”enligt Nya tider” – ”enligt Fria tider”
* ”enligt cnn” – ”enligt msnbc” – ”enligt cbs” – ”enligt abc” – ”enligt fox” – ”enligt newsmax”
* ”kriget i Ukraina” – ”kriget i Irak” – ”kriget i Afghanistan” – ”kriget i Libyen” – ”kriget i Syrien” – ”kriget i Jemen” (kanske helst grupperat per år)
* elitidrottare – poddare
* ”ryska statsmedier” – ”kinesiska statsmedier” – ”svenska statsmedier”
* ”jämställdhetsmyndigheten” – ”skatteverket” – ”riksrevisionen” (här kan det även vara intressant att normalisera för hur många anställda varje myndighet har, för att se om frekvensen av omnämnanden står i proportion till myndighetens storlek)
Det blir inte fullt lika gediget som dina redan publicerade kartläggningar, men metoden och resultaten kan ändå vara intressanta och ge en fingervisning om något är värt att undersöka närmare. Antingen av dig själv eller av någon annan.
Alltför långtgående slutsatser bör man vara försiktig med. Men resultaten kan ge indikationer av vad SVT relativt sett är upptagna av och vad de är mindre intresserade av. Med andra ord: vad SVT väljer att fokusera sina resurser på. Är det ”Melodifestivalen” eller ”statsbudgeten”?
Just nu ligger kartläggningarna på is för jag har fullt upp privat (Mediegranskaren sysslar jag med på fritiden). Men jag kommer komma tillbaka hit och läsa och sedan starta upp nya så fort jag får mer tid.
En möjlig undersökning skulle kunna vara att under ett år registrera vem, vilka eller vad som sägs vara ”kontroversiell”, ”kontroversiella” eller ”kontroversiellt”. Går det att urskilja ett mönster i det?
Det var en riktigt bra idé! Ska köra den med start någon gång under första kvartalet 2023.
Kul! Det vore spännande att se det resultatet.
Tanken om en sådan undersökning uppstod inte i ett vacuum. Du har tidigare skrivit bra om problemet med det ordet, till exempel i oktober 2019 här: https://www.mediegranskaren.se/vad-ar-kontroversiellt-egentligen/
Enligt https://sv.wiktionary.org/wiki/kontroversiell är ordet ”omstridd” (och ”omstridda”) en synonym till ”kontroversiell”. I löpet för kvällens Rapport användes ordet på det sättet om vargjakt.
Möjligen fyller även ordet ”kritiserad” samma funktion i de fall då det inte framgår vem det är som framför kritiken.
Tack för dina undersökningar! Du väljer intressanta frågeställningar och resultaten bidrar till en ökad kännedom om hur SVT fungerar. Att FN framställs som en auktoritet i nästan 95% av SVTs artiklar är en riktig ögonöppnare.
Har du sett att undersökningen om Vänsterextremism/högerextremism som avslutades i februari saknar resultat och slutsats?
Alla kartläggnignar (förutom den om svenska partiledare) har valts efter att jag lagt märke till mönster eller röda trådar då jag skriver de dagliga artiklarna.
Angående undersökning om extremism kommer resultat och sammanfattning komma i samband med att kartläggningen om islamism avslutas, det vill säga i början av juli. Jag skulle egentligen ha kört vänsterextremism, högerextremism och islamism samtidigt, men glömde islamismen. Så den måste gå klart först innan jag presenterar allting tillsammans.
Bra tänkt. Det ska bli spännande att läsa.
Fråga? Kan du finna samarbete med Academic Rights Watch?
Har sänt dig en inlaga jag hittade i UI (Utrikespolitiska institutet) där faktafel återfinns och åsikter som är vinklade återges som vore de fakta. Detta används sedan som underlag för skolor och andra som vore detta objektiv information om Israel — bland annat. (Granskade inga andra inslag för att jag bara snubblade över den artikeln de har om konflikten).
Att förleda och indoktrinera SKOLBARN med vinklad information som inte är faktabaserad – är en slags kriminell handling då detta skapar oro i samhällen och hat, som ibland till och med leder till krig och andra våldshandlingar.
Den här sidan är till för kartläggningar av media och journalister, så tänk på att hålla allting till ämnet. Jag har svarat utförligare på ditt mejl!
Undersökningarna för ”Nationalism” och framåt saknar kommentarsfält.
Vilket tyvärr beror på WordPress. Sidor, till skillnad från inlägg, har inte kommentarsfunktion i WordPress, såvida man inte ändrar till blocklayout. Och jag föredrar den gamla backend-stilen framför blocklayouten. Att vissa kartläggningssidor tillåter kommentarer beror på att WordPress gjorde en automatisk uppdatering för ett tag sedan där hela sajten bytte till blocklayout.
Jag ändrade tillbaka det, men av någon anledning behölls kommentarsfälten i de påverkade kartläggningarna just då.
Det framgår visserligen redan på respektive undersöknings sida vilket datum som undersökningarna påbörjas och avslutas, men det kan kanske vara bra att skriva ut datumen här också. Då får man som läsare en bra överblick av när undersökningar närmar sig sitt slut.
Bra idé, den tar jag till mig!