Mediegranskaren har som mål att få fler människor att börja tänka självständigt. Det kanske låter banalt, men det är förvånansvärt få människor som ifrågasätter det som står på svt.se och i andra medier, traditionella som ”alternativa”. Det är lättare att kopiera andras åsikter än att skapa en själv, särskilt när de som förmedlar åsikterna i media oftast benämns som ”experter” eller skattefinansierade proffstyckare.
Varför just svt.se?
Två anledningar. Dels finansieras hela public service, där svt.se ingår, via tvångsbeskattning. Och dels hävdar SVT att man är opartiska vilket jag menar att man inte alls är. Detta visar jag i de granskande artiklar jag publicerar varje dag. Att man likställer sig med samma skattefinansierade samhällsnyttor som exempelvis polis, brandkår och sjukvård anser jag vara vansinne. Ingen är beroende av public service (åtminstone inte i dess nuvarande utformning) på det sättet.
Jag granskar även andra medier, då främst Aftonbladet, Nyheter Idag, Expressen, Fria Tider och Samhällsnytt. Men jag vill och försöker lägga så mycket fokus jag kan på just svt.se då de alltså har en tydlig särställning inom svensk media.
Inte falska nyheter, utan propaganda
Mediegranskaren anser inte att SVT skriver falska nyheter. Däremot är ”sanning” inte en så självklart enkel term som du kanske tror. Jag ska här ge exempel på hur information kan manipuleras utan att man för den sakens skull ljuger:
Selektivt urval
Med tanke på hur otroligt många nyheter som finns att välja på varje dag är det självklart att man måste vara selektiv. SVT lyfter ofta fram vänsterliberala frågor som feminism, HBTQ-rättigheter och miljö. Jämför med deras motpol Fria Tider som nästan uteslutande fokuserar på lag och ordning samt invandring. Båda sysslar alltså med tydligt selektivt urval, fast åt olika håll. Att välja ut vilka ämnen som folk ska läsa om är en enorm makt eftersom det till stor del sätter agendan för det offentliga samtalet. Folk blir intresserade och påverkade av det de läser, många gånger utan att förstå det.
Konkret exempel: om SVT skriver om miljö tillräckligt många gånger på kort tid kommer folk börja prata om det (ofta utan att reflektera över att det var just SVT som fick dem att bli intresserade av ämnet). Sedan kan Public Service inför ett debattprogram göra en undersökning om vilka ämnen folk helst vill diskutera. Resultatet blir då de ämnen som SVT tidigare propagerat för genom selektivt urval, samtidigt som det verkar som om det är folket – och inte SVT – som vill prata om dessa ämnen.
Utelämna väsentlig information
Det här är en klassiker som används för att vinkla nyheter och få händelser att framstå som något de egentligen inte är. Som exempel finns det många journalister som gillar att publicera citat som är tagna helt ur sitt sammanhang för att personen som sagt dem ska framstå som bra eller dålig.
Tänk dig att helhetsbilden är ett pussel med 100 bitar. Media kanske visar 50 av bitarna, alltså hälften. Allt de säger är förvisso sant, men de har noga valt vilka pusselbitar av verkligheten som ska presenteras till läsaren. Därför får man inte en korrekt bild av verkligheten, och det här är en av de främsta anledningarna att folk inte tror på medias verklighetsbeskrivning. Den är helt enkelt vinklad istället för komplett.
Låt bara en sida komma till tals
Ofta finns det flera sidor av samma verklighet. En socialist ser högre skatter som något positivt där rika bidrar mer till samhället, medan en kapitalist ser högre skatter som något negativt där staten stjäl hans pengar. Inget av synsätten är fel, det handlar bara om olika utgångspunkter. Ibland låter media bara en sida representeras, vilket resulterar i en väldigt vinklad verklighetsbild. Detta kan till exempel yttra sig i debattpaneler där vissa ideologier eller åsikter har över- eller underrepresentation.
Jag granskar inte media med betalväggar
Media som kör med betalväggar på allt de gör, alternativt inte tillåter annonsblockerare, granskar jag inte. Denna typ av medier inkluderar till exempel DN men inte Expressen, eftersom Expressen har gott om artiklar man får läsa gratis och dessutom tillåter de annonsblockerare. Anledningen till detta är inte girighet, utan för att jag inte vill gynna medier med pengar som de agerar idag.