Elisabeth Marmorstein missar Vänsterpartiets betydelse igen

Av | december 2, 2019

För att en S + MP + C + L-regering ska bli verklighet krävs det att Vänsterpartiet inte röstar nej. Detta verkar SVTs analytiker (opinionsbildare) Elisabeth Marmorstein helt ignorera gång på gång. Nu står det ju klart att C försöker locka S längre åt höger, och vad säger att V kommer acceptera det? De lade ned sina röster i den andra statsministeromröstningen trots att både C och L på förhand deklarerat att de tänkte rösta emot S och Löfven.

Om S då går ännu längre ut åt höger är det såklart ingen omöjlighet att V röstar emot en sådan regering där de får inget eller minimalt med inflytande. Men enligt Marmorsteins analys finns inte detta på kartan. Hon nämner inte ens möjligheten, och det är inte första gången hon struntar i det.

Det finns en trolig anledning till detta. SVT vill inte skuldbelägga C för att göra sig beroende av V, trots att C lovat att aldrig göra det. Däremot förs ett konstant narrativ om avståndstagandet till SD och hur viktigt det är. Annie Lööf själv har placerat V och SD i samma ytterkantsfack, men SVT och Marmorstein fokuserar betydligt mer på eventuella beroenden av SD än V.

Detta är en skev behandling med tanke på Lööfs löfte. Hon borde stå till svars för varför hon är beredd att göra sig beroende av V för att bilda regering, men det är i princip ingen på SVT som pratar om det. Kanske för att man inte vill lyfta upp det perspektivet i ljuset och göra gemene man medveten om det.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-allt-talar-for-att-duellen-avgors-nasta-vecka

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.