Vilka är det som är besvikna i Frankrike, SVT?

Av | juli 10, 2020

Frankrike har en ny premiärminister, och SVTs Katja Elliot säger ”Det har varit en hel del besvikelse på utnämningen av Castex”.

Vad är problemet?

SVT skriver inte vilka det är som är besvikna på utnämningen. Verkligheten har nästan alltid två sidor, så finns det några som är besvikna, finns det också några som är glada. Men i den här artikeln framkommer bara besvikelsen. Man låter även den tidigare Greenpeace-aktivisten och nuvarande Europaparlamentariker Yannick Jadot uttrycka sin besvikelse. Det finns alltså en tydlig ensidighet i hur SVT framställer utnämningen av premiärministern.

I videon säger man att besvikelsen kommer både från vänster och höger, men man specificerar inte mer än så. Är det tidningar? Politiker? Allmänheten? Det får vi inte veta.

Vad skulle gjorts bättre?

Skriv vilka det är som är besvikna, istället för att få det att låta som om besvikelsen är allmän. Och även om den är det, finns det alltid två sidor som båda bör representeras för att motverka ensidighet.

Vad kan du som medborgare göra?

Var noga med att kontrollera VILKA det är som är besvikna (eller något annat) när media använder sig av värdeladdade uttryck. Annars finns risken att uppfatta det journalister skriver som en allmän sanning, fast det kanske egentligen bara är vissa grupper som de syftar på.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/premiarministern-jean-castex-presenterar-frankrikes-nya-regering

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.