Makt signerad Aftonbladet

Av | juli 9, 2020

Tioåriga Buket har fått utvisningsbeslut till Turkiet av Migrationsverket. Pappan, som också fick avslag på sin asylansökan, har gått under jorden. Därmed finns det en risk att Buket kan få återvända till Turkiet själv. Aftonbladet rapporterar.

Vad är problemet?

Till att börja med är det inte långsökt att anta att pappan gått under jorden just för att dottern ska få stanna, vilket kan leda till att han själv får stanna också. Migrationsverket har försvarat utvisningsbeslutet med att pappan har ett ansvar för dottern. Aftonbladet har skrivit flera artiklar om det här, där de i princip propagerar för att Buket ska få stanna i Sverige. Vi har alltså en situation där en myndighet fattat ett beslut, och media sedan försöker ändra på beslutet genom opinionsbildning. För Aftonbladet har miljoner läsare, och det är många som reagerat starkt på vad tidningen skrivit.

Och det är så här det fungerar när folk är känslostyrda. Det finns garanterat fler barn än Buket som befinner sig i en liknande situation. Men det är bara barnet som media uppmärksammar som folk bryr sig om. Det är bara barn som syns och hörs som triggar känslor. Allting från Aftonbladets sida handlar om att skapa ett folkligt tryck på Migrationsverket så att de ska ändra sitt beslut. Och trycket skapas med hjälp av en hord känslostyrda människor som förmodligen inte tänkt längre än näsan räcker.

För vad händer om vi ska göra undantag för människor som syns i media? Ska vi bara tillämpa bedömningar, lagar och regler på människor som journalister vill ska stanna? Hur rättvist blir ett sådant samhälle, där korrekt fattade beslut kan ändras om media kan piska upp känslorna hos tillräckligt många människor?

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta opinionsbilda och propagera för undantag i beslut och regler. Det borde inte vara medias roll att kontrollera lättpåverkade människor genom sådana här artiklar. Skriv i sådana fall hellre en faktabaserad artikel om hur många som får utvisningsbeslut, efter att ha sökt asyl.

Vad kan du som medborgare göra?

Sluta låta dig drivas av känslor och börja tänk. Det överlägset vanligaste och lättaste sättet att manipulera en person på, är att göra det via känslor. Ju känslosammare vi blir, desto mer går vi på impuls och instinkt, och desto mindre tänker vi. Det leder ofta till, bokstavligt talat, ogenomtänkta beslut.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRvMla/tiotusentals-har-skrivit-pa-lat-buket-10-stanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.