Media avgör folks öden

Av | juli 11, 2020

Jan Emanuel Johansson, som sitter i fullmäktige för Stockholms Handelskammare, har donerat pengar till Djurfront (en organisation som använder hot och våld för att driva igenom sina agendor). Göteborgs-Posten har granskat fallet, men Stockholms Handelskammare har fortsatt förtroende för Johansson.

Vad är problemet?

I en del fall är det i praktiken media som avgör om folk får lämna sina jobb eller inte. Beroende på hur mycket (och vad) journalister skriver, så agerar företag och organisationer på olika sätt, då händelsen får mer eller mindre spridning. I just detta fall är det hittills bara GP som skrivit om det (bland rikstäckande medier). Det har alltså inte blivit någon storm. Skulle SVT, Aftonbladet och Expressen (till exempel) skriva artikel efter artikel i en vecka kanske Stockholms Handelskammare inte längre kan försvara Johansson.

I praktiken är det media som har makten att avgöra vad som ska hända med folk, när det gäller sådana här situationer. Ju mer drev, desto allvarligare ser företag på händelsen. En liten artikel? Då går det nog att strunta i …

Vad kan du som medborgare göra?

Fokusera på vad som faktiskt har hänt, alltså sakfrågan. En situation kan framstå som värre än den egentligen är, om media konstant drevar. Och tvärtom kan en situation framstå som mindre allvarlig om ingen bryr sig att skriva om den.

Källa: https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/fortsatt-f%C3%B6rtroende-f%C3%B6r-jan-emanuel-johansson-trots-st%C3%B6det-till-djurfront-1.31133692

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.