Varför får SVT-medarbetare betalt för att gissa?

Av | december 9, 2019

Då har vi en till analys från Mats Knutson, SVTs inrikespolitiske kommentator. Den här gången spekulerar han i huruvida det är bra eller dåligt för Vänsterpartiet att rösta nej till Löfven på onsdag. För det första är det just spekulationer, och vilket syfte fyller dem egentligen? Vem som helst kan gissa, men Mats Knutson får betalt för det. Visst radar han upp olika argument, vilket man knappast kan säga att den genomsnittlige svenskan gör, men det är inte direkt raketforskning. Jag ska ge er flera exempel.

Ett nej från Vänsterpartiet till Stefan Löfven kan bana väg för ett extra val. Även om Vänsterpartiet skulle kunna vinna på detta finns också möjligheten att partiet gör ett sämre val, inte minst om Vänsterpartiet pekas ut som en viktig förklaring till att ett extra val drivits fram.

Det är lika troligt att V vinner på extraval med tanke på hur långt åt höger både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått i överenskommelsen med Centern och Liberalerna. Eftersom väljarna nu sett hur långt Löfven är beredd att gå åt höger för att behålla makten så finns det uppenbara anledningar för S-väljare att rösta på V istället. Vilket Mats Knutson också skriver.

Ett extra val skulle också kunna gynna Sverigedemokraterna och därmed förstärka Vänsterpartiets främsta politiska motståndare.

Det här är en ren gissning som kan gå åt båda håll. Visst har SD ökat i opinionen, men frågan är om deras väljare kommer masa sig ut och rösta i ett extra val. Dessutom kommer ingen att släppa fram SD, så även om de ökar får det en liten, praktisk betydelse.

Skulle Vänsterpartiet säga nej till Löfven finns också möjligheten att talmannen i stället för fram Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Frågan är om Liberalerna och Centerpartiet i ett sådant läge klarar av att ännu en gång rösta nej till Kristersson.

Varför skulle de inte säga nej när de har gjort avståndstagandet till SD till sina viktigaste löften?

Det finns dessutom minst en aspekt som Knutson inte tar hänsyn till, till exempel att vänsterväljare kan känna sig svikna av ett V som släpper fram Löfvens mittenregering.

Min poäng här är alltså att vem som helst kan göra sådana här analyser, bara man tänker lite. Man behöver ingen utbildning och ingen titel, det räcker med att man tar sig tid och visar lite intresse. Att gissningslekar ska skattefinansieras genom Public Service känns ytterst tveksamt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-avgor-vansterpartiet-regeringsfragan

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.