Vad har SVTs filmkritiker för syfte egentligen?

Av | januari 21, 2019

SVT ska inte göra reklam heter det. Ändå fungerar ”filmtips” som just det – reklam. Dessutom kan man fråga sig vilket syfte en filmkritiker egentligen har, oavsett om han jobbar på Public Service eller någon annanstans.

Vad som gör en film bra är till stor del subjektivt. Det vill säga, det går inte att på ett objektivt eller faktabaserat sätt säga vad som gör en film bra. Naturligtvis kan alla hålla med om att bra skådespelare är A och O, men vad gör en skådespelare bra? Fråga 50 personer så får du lika många svar!

Filmkritiker har ändå blivit ett yrke. Visst har de klart större kunskap inom film än gemene man. Den kunskapen är dock inte relevant för att berätta hur bra eller dålig en film är. Däremot kan kunskapen användas för att presentera de egna åsikterna på ett proffsigt sätt, vilket framför allt är det som skiljer filmkritiker från vanliga filmfantaster.

En filmkritiker borde således passa bättre som historiker, snarare än att tipsa folk om vilka filmer som är bra. Men eftersom de har en stor plattform att agera på är det många människor som tror att deras åsikter är professionellare än vanligt folks. I själva verket är det alltså deras kunskaper som är professionella, inte deras åsikter.

Källa: https://www.svt.se/kultur/fredrik-sahlin-tipsar-har-ar-varens-basta-filmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.