Vad är hat och vad är kritik?

Av | oktober 4, 2020

En av Norges profiler vad gäller coronaviruset, Frode Forland, har enligt Aftonbladet fått utstå hot och hat från svenskar.

Vad är problemet?

Vad är hot och vad är hat? I artikeln får vi inte några exempel på det alls. Det är också så att just orden ”hot” och ”hat” ibland har definierats som kritik i media. Om vi inte får se exempel, hur ska vi då kunna veta att det faktiskt rör sig om hat och inte om kritik?

Vad skulle gjorts bättre?

Kan man inte visa exempel ska man inte gå ut med en sådan här nyhet alls. För annars kan vem som helst bara hitta på att man fått utstå hat, när det i själva verket kanske var kritik.

Vad kan du som medborgare göra?

Var misstänksam när medier använder sig av orden hot och hat, såvida du inte ser vad som faktiskt skrivits eller sagts.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PR3B6e/frode-forland-fick-hot-fran-svenskar-nar-han-kritiserade-tegnell

En reaktion på “Vad är hat och vad är kritik?

 1. NN

  Att stämpla kritik som ”hat och hot” är en taktik för att skifta fokus från sakfrågan.

  Hat är en känsla. Känslor är inte förbjudna. Det är vissa manifestationer av känslor som är förbjudna till exempel hot. Varje gång någon använder ”hat och hot” i samma mening bör man som nyhetskonsument stanna upp och fråga sig om avsändaren inte förstår skillnaden eller om de medvetet blandar samman dessa två begrepp.

  Precis som du skriver så handlar det ofta om fullt legitim kritik som avfärdas som ”hat och hot”. Hade Forland verkligen inte fått in ett enda sakligt argument som man kunde fokusera på istället, och på så sätt fått en saklig diskussion?

  Jag förstår att debattklimatet är hårt och säkert många gånger onödigt elakt. Men gör då såhär:
  1. Strunta i hat och elaka kommentarer utan sakligt innehåll.
  2. Anmäl hot till polisen.
  3. Bemöt sakligt motståndarens bästa argument med respekt.

  Att just Aftonbladet publicerar nyheter om ”hat och hot” förvånar inte. De, liksom flera Sociala medier, har en affärsmodell som bygger på konflikt och ilska. Som nyhetskonsument hade jag hellre sett de bidra till en konstruktiv offentlig debatt om sakfrågor.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.