SVTs definition av mångfald har ingenting med en mångfald av åsikter att göra

Av | oktober 3, 2020

Google ska lägga 2,8 miljarder kronor på mångfaldsarbete. Men vad är egentligen mångfald när SVT skriver om det?

Vad är problemet?

SVT har alltid samma definition av mångfald, nämligen att den ska baseras på etnicitet och kön. En mångfald av åsikter har jag aldrig sett en enda artikel ens nämna. I det här fallet för man vidare ord från sjunde AP-fonden (där många pensionspengar ligger och tickar) som använder benämningar som mångfald, rättvisa och inkludering. Det framgår inte i artikeln exakt vad dessa tre ord innebär i praktiken, men med tanke på SVTs historia är jag ganska säker på att det handlar om en mångfald baserad på etnicitet och kön, social rättvisa och inkludering av HBTQ-personer.

Mångfald och inkludering av åsikter och ideologi då? Rättvisa i den bemärkelsen att den som jobbar hårdast och tar flest risker är den som får ett bättre liv? Nej, knappast. Inte enligt SVTs definitioner.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta definiera mångfald baserat på något så ytligt som etnicitet och kön. Är svarta och kvinnor homogena grupper? Det skulle vara bättre att definiera mångfald baserat på innehåll, så att man ser till att en bredd av olika åsikter och utgångspunkter kommer fram.

Vad kan du som medborgare göra?

Media använder många populära ord regelbundet. Dessa ord låter bra, men exakt vad betyder de egentligen? Det kan du fundera på. Ett ord som rättvisa till exempel är helt subjektivt. Rättvist för vem?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjunde-ap-fonden-i-forlikning-med-google-310-miljoner-dollar-ska-satsas-pa-mangfald

Kategori: SVT

2 reaktion på “SVTs definition av mångfald har ingenting med en mångfald av åsikter att göra

 1. NN

  Media ställer folkvalda makthavare till svars för hur de brukar sin makt. Men vem ställer mediala makthavare till svars för hur de brukar sin makt?

  Just avsaknaden av mångfald i åsikter och perspektiv är SVT:s största problem. Även Sveriges radio tror att mångfald av yttre och statiska attribut är något eftersträvansvärt i sig själv. Per Lindgren talar bra om detta problem hos SR i senaste avsnittet av God Ton.
  http://dts.podtrac.com/redirect.mp3/feeds.soundcloud.com/stream/903137464-godton-104-per-anmaler-srs-vd-cecilia-benko-till-do.mp3

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Det ska Granskningsnämnden göra i SVTs fall. Problemet är att det inte händer något av värde då de blir fällda för partiskhet. Blir de fällda för reklam kan de få böta, men inga straff utgår på grund av partiskhet. Det enda som händer är att de måste publicera en artikel, som är väl synlig, där det står att de blivit fällda.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.