SVTs ovilja att använda begreppet ”vänsterextrem”

Av | oktober 12, 2021

SVTs klimatkorrespondent Erika Bjerström skriver en analys av den panik som råder hos kanske framför allt den yngre delen av befolkningen angående klimatfrågan.

Vad är problemet?

Bjerström går i analysen igenom demokratihot från både vänster och höger, men det är bara högersidan som får extremiststämpeln på sig. Vänstern kallas istället för ”autonom”, ett begrepp som idag visserligen är skamfilat, men inte till samma grad som begreppet extremist.

Och den här analysen är inte ett undantag. Jag håller på med en kartläggning om hur SVT hanterar begreppen vänster- respektive högerextremism, och även om kartläggningen inte är klar än så visar resultatet hittills på en extrem vinkling. SVT har skrivit om högerextremismen fler än 60 gånger sedan mars i år, medan man endast skrivit om vänsterextremismen 2 gånger. Dessa två tillfällen handlade dessutom om extremism generellt, då båda artiklarna nämnde både vänster- och högerextremism. Inte en enda artikel som bara fokuserar på vänsterextremism alltså.

Lite komiskt blir det också när Bjerström inledningsvis skriver:

Med argument om att undergången är nära växer sig den gröna fascismen allt starkare inom extremhögern – och det finns tecken på att klimataktivister längst ut på vänsterkanten håller på att radikaliseras.

Det finns ”tecken”? Kan detta vara månadens underdrift?

Vad skulle gjorts bättre?

Kalla grupper extrema när de är det, oavsett vilken sida de står på.

Fundera på följande

Varför är SVT så extremt ovilliga att prata om vänsterextremism?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/utrikesbyran-do-for-klimatet-undergangsstamning-i-klimatfragan-okar-risken-for-terrorbrott

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.