SVT tar tydlig ställning emot konservatism igen

Av | december 9, 2019

SVT ska vara opartiska, det vill säga, de ska inte ta ställning för olika synsätt, ideologier eller religioner. Trots det tar de ofta ställning emot konservatism som ideologi. Idag får vi ett till exempel serverat.

Damares Alves ska snart tillträda som minister i Bolsonaros brasilianska regering. SVT publicerar ett klipp där hon säger ”pojkar klär sig i blått och flickor klär sig i rosa”. Den första, pålagda texten av SVT som sedan dyker upp i videon är ”Ny brasiliansk politiker i blåsväder”. Man gör alltså en direkt negativ koppling av det hon säger, men man redogör inte för på vilket sätt hon är i blåsväder.

Intressant nog har man uttryckt sig betydligt neutralare i texten under videon. Där skriver SVT ”Klicka på klippet för att se videon som fått stor spridning både i hemlandet och internationellt”. Den meningen är neutral och låter läsaren själv bilda sig en uppfattning om han tycker den blivande ministerns ord är bra eller dåliga.

För att smutskasta konservatism nämner SVT det ordet i samband med andra, negativ ord. På så sätt kan läsaren få en negativ uppfattning om konservatism. I just det här fallet nämner man att Damares Alves är en konservativ pastor tillsammans med uttryck som att hon är i blåsväder.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/flickor-ska-bara-rosa-och-pojkar-ska-bara-blatt

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.