SVT skriver ofta om reaktionerna på det Donald Trump sagt, istället för att skriva om det han sagt

Av | november 18, 2020

Nu när det inte är så många dagar kvar av Trumps tid vid makten funderade jag på vad det var som skiljde SVTs rapportering om honom jämfört med exempelvis Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Jag har gjort en kartläggning av SVTs rapportering om Donald Trump, och håller på med en om Boris Johnson.

Vad är problemet?

Den stora skillnaden som jag sett är att man, när det gäller Trump, rapporterar om reaktioner på det han säger och gör, snarare än om det han säger och gör. Och man väljer ofta de negativa reaktionerna och lägger fokus på  dem. När det gäller Johnson däremot har jag noterat att man i mycket högre utsträckning rapporterar om det Johnson faktiskt gör eller säger, och inte om reaktionerna.

Vad skulle gjorts bättre?

Behandla världsledare och makthavare likvärdigt, och med samma måttstockar. Jag ska påbörja en kartläggning om hur SVT rapporterar om USAs tillträdande president Joe Biden med start i januari.

Vad kan du som medborgare göra?

Lägg märke till på vilket sätt SVT rapporterar om makthavare och världsledare. Fokuserar man det de säger, eller på reaktionerna på det de säger?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nato-chefen-om-trumps-retratt-i-afghanistan-ett-hogt-pris

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.