SVT avslöjar sig själva med hur de vinklar

Av | november 19, 2020

Det uppstod bråk på en buss i Karlskrona, där både chauffören och den som bråkade sade otrevliga saker till varandra.

Vad är problemet?

Artikeln har två videoklipp, ett där man ser en film som en privatperson filmar ur händelseförloppet (dock inte det kompletta händelseförloppet) och en med trafikchef Mats Knutsson och ett vittne där fokuset ligger på busschaufförens agerande.

Om det första klippet skriver SVT bland annat: ”På filmen hörs föraren uppmana resenären att ’flytta hem’.” Men i samma film säger också bråkstaken ”Jag knullar dig” till chauffören. Det skriver SVT inget om, även om det alltså hörs och syns i klippet de själva publicerar. Med andra ord har både bråkstaken och chauffören uttryckt sig olämpligt, men SVT fokuserar bara på det som chauffören sade.

Dock nämner man att bråkstaken, enligt vittnesmål, sparkade på en annan resenär samt spottade på chauffören. Så allt som allt ges en så komplett bild som möjligt baserat på vad som är känt, men problemet är att SVT dels bara frågar vad chauffören gjorde för fel i den andra videon, och dels inte nämner allting som den första videon avslöjar.

Vad skulle gjorts bättre?

Undvik inte att nämna det bråkstaken gjorde fel bara för att han var 15 år (eller av andra anledningar). Sluta vinkla till en viss persons fördel, särskilt när resten av materialet i artikeln visar mer än det som framgår (antingen i en video eller i texten).

Vad kan du som medborgare göra?

Läs hela artikeln och kolla båda klippen, istället för att bara läsa rubriken.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/flera-polisanmalningar-efter-uppmarksammat-bussbrak

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.