SVT utelämnar viktiga detaljer när de skildrar före detta kriminell flykting

Av | november 17, 2020

SVT skildrar en flykting, Mehdi Adnan Mossa, som började ägna sig åt kriminalitet vid 15 års ålder, men som nu jobbar hederligt som kurator på skolor.

Vad är problemet?

SVT utelämnar flera viktiga detaljer när de skildrar Mossas berättelse. Framför allt handlar det om vilka typer av brott han begick, och hur länge han var kriminell innan han kom på grön kvist. Istället skildrar artikeln Mossa, inte helt oväntat då det gäller SVT, som ett offer. Ett offer för föräldrar som inte brydde sig och ett offer från krigens hemskheter.

Men jag hittade fler uppgifter efter en snabb sökning, och det tog inte ens en minut. Dessa uppgifter fanns hos annan, traditionell media. Mossa var kriminell i 15 års tid (det vill säga långt efter att han blivit vuxen), och dömdes bland annat för grov misshandel, olaga hot och trafikbrott.

Eftersom SVTs syfte verkar vara att skapa sympatier för personer som Mossa, snarare än att skildra verkligheten med tillhörande fakta, anar jag att de utelämnat dessa uppgifter då de kunnat påverka läsaren att inte få sympatier för Mossa.

Vad skulle gjorts bättre?

Om man skildrar en kriminell person bör man lämpligtvis redovisa vilka typer av brott han begått. Eller egentligen bör man redovisa så mycket fakta som möjligt, då mer fakta ger en mer komplett verklighetsbild.

Vad kan du som medborgare göra?

Var misstänksam när SVT skildrar kriminella (före detta eller aktiva) flyktingar eller migranter, då public service tyvärr upprepande gånger visat att de hellre vill forma ett visst budskap, snarare än att ärligt redovisa så mycket fakta – både positiv och negativ – som möjligt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jag-var-en-mus-i-hemmet-men-ett-lejon-darute
Källa: https://www.stromstadstidning.se/nyheter/sverige/f%C3%A4ngelset-blev-min-skola-i-kriminalitet-1.28103068

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.