SVT saknar Sanna Marin

Av | april 3, 2023

Finlands val har precis avgjorts, och borgerliga Samlingspartiet är vinnare. Nu ska vi se hur SVT beskriver det.

Vad är problemet?

Smaka på följande citat:

Purra har sagt att hon vill ha makt, men samtidigt har Sannfinländarna bitter erfarenhet av att sitta i regering. Det slutade med ett ras i opinionen, och partiet splittrades. De kom igen, men deras saga visar hur svår populistisk politik är att genomföra i praktiken.
På vilket sätt är deras politik populistisk? Varför nämner SVT i princip bara populism i samband med nationalistiska och/eller högerkonservativa partier? Är det populism att göra det folk vill? Är det meningen att politiska partier ska gå emot folkviljan och uppfostra invånarna? Är det motsatsen till populism? SVT ger oss inga svar, utan bara de förväntade stämplarna.

Den unga, populära statsministern som satte Finland på världskartan och lotsade Finland genom en pandemi och in i Nato.
Sanna Marin-effekten syntes också i Finland, i att Socialdemokraterna som sittande statsministerparti ökade sitt understöd, något som hänt bara tre gånger sedan 1966. Men samtidigt som hon utomlands är en superstjärna är hon sist och slutligen bara en politiker i Finland.
I vilka kretsar är hon populär? Var betraktas hon som en superstjärna? Återigen får vi inga svar, utan bara stämplar som tydligt placerar de olika partierna och ledarna i facken ”negativa” samt ”positiva”.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta smyg in subtila vinklingar som porträtterar folk eller partier på icke neutrala sätt. Bara för att Granskningsnämnden inte bryr sig om subtila vinklingar innebär det inte att folket inte gör det.

Fundera på följande

Media kan för all del skriva att någon eller något är populär/populärt, men då borde de informera hos vilka de är populära och ge exempel på varför. Att bara skriva att någon är ”kritiserad” eller ”populär” ger läsaren uppfattningen att kritiken eller berömmet är generellt, när det ofta handlar om ganska specifika grupper av människor. I SVTs fall använder man ibland denna metod för att normalisera åsikter och människor som är vänster, feministiska och/eller liberala.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sanna-marin-eran-ar-over-finland-tar-ett-stort-kliv-hogerut

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.