SVT missar/undviker den självklaraste frågan när de intervjuar Fatma

Av | juli 1, 2020

Fatma är en tjej som badar i burkini, det vill säga heltäckande. Detta har hon fått en hel del negativ kritik för. SVT intervjuar henne.

Vad är problemet?

Utifrån ett neutralt, icke-religiöst perspektiv finns det ingen anledning att bada i heltäckande eller med kläderna på. Det finns en praktisk anledning till att folk tar av sig kläderna innan de hoppar i sjön, och det är att blöta kläder blir tunga och det blir därför svårare att röra sig fritt. Fatma uppmanar andra kvinnor att bada i det de känner sig bekväma i, men hon får aldrig frågan VARFÖR hon gillar att bada i burkini. Att man säger att man gillar något är ju inte en förklaring till varför man gör det.

Vad skulle gjorts bättre?

Här missar/undviker SVT totalt att ställa den relevanta frågan ”Varför känner du dig bekväm med att bada i heltäckande/med kläderna på?”. Om det inte är av indoktrinerade och religiösa skäl, vad finns det då för faktisk anledning att bada i heltäckande?

Vad kan du som medborgare göra?

Tänk logiskt. Försök utmana folk som säger att de tycker om något, genom att fråga dem VARFÖR. Kan de inte svara har de antingen något de vill dölja, eller så har de inte tänkt överhuvudtaget. Ett vanligt svar från en person som inte tänkt till är ”jag bara gör det”. En sådan person har alltså ingen aning om varför han gillar det han gillar, utan går bara på känslor och instinkt. Var uppmärksam när media undviker att ställa denna fråga i sådana här sammanhang.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fatma-tar-striden-for-att-bada-i-burkini-mitt-val

Kategori: SVT

2 reaktion på “SVT missar/undviker den självklaraste frågan när de intervjuar Fatma

 1. Nyäng

  Nu förknippar man gärna burkini med religiösa traditioner, som ett plagg som är bättre att simma i än andra kläder dessa personer kanske använder. En annan grej är sedan om man faktiskt gillar att bada med kläderna på, det är rätt sällsynt i Europa men anhängarna finns. Att bada i helt vanliga kläder, jeans, tröja, underkläder, skor/stövlar är måhända opraktiskt, men en del gillar känslan utan att det är något mer med detta.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Då utmanar jag dig med samma fråga: varför gillar man att bada med kläderna på?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.