Nyheter Idag, Kvällsposten och SVT om fastlimningen på flygplanet

Av | juni 30, 2020

En miljöaktivist från vänsterorganisationen Extinction Rebellion ägnade sig åt att limma fast sig själv på ett flygplan, i syfte att rädda miljön. Nyheter Idag, Kvällsposten och SVT rapporterar alla om samma händelse.

Vad är problemet?

Lägg märke till hur vissa tar bort eller lägger till information för att få miljöaktivisterna att framstå som bättre eller sämre. Christian Zeise, som är vd på Ängelholms flygplats, kommer till tals på alla tre sajter.

Kvällsposten: ”Hon hade lim på händerna och satte dem på planets nos. När jag frågade om det så sa hon att hon inte hade tänkt på hur hon skulle komma loss utan trodde att polisen skulle ha mirakelmedicin
SVT: ”Hon hade någon form av lim på händerna och ställde sig framför flygplansnosen med händerna på den

Här har SVT plockat bort den andra meningen som Kvällsposten publicerar, förmodligen för att de inte vill få aktivisten att framstå som dum eller fånig.

Rubrik hos Nyheter Idag: ”Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan
Rubrik hos SVT: ”Klimataktivister som hindrade flygplan misstänks för brott
Rubrik hos Kvällsposten: ”Flyg stoppades – kvinna limmade fast sig i planet

Nyheter Idag säger dels att Extinction Rebellion är radikala (organisationen skriver själva på sin hemsida att de vill ta till radikala åtgärder), men framför allt blandar man in Greta Thunberg. Förmodligen för att få folk att förknippa henne med något radikalt eller extremt. Vare sig SVT eller Kvällsposten nämner ens Thunberg i sina artiklar.

Vidare skrivs det om de ekonomiska skadorna som skedde inuti själva flygplatsen:

SVT: ”Enligt Christian Ziese innebär händelsen en ’begränsad ekonomisk skada’ för flygplatsen. Det handlar bland annat om kostnaden för att ta bort olika plakat som limmats fast på olika delar av flygplatsen.
Kvällsposten: ”De personer som befann sig i terminalsbyggnaden har gjort åverkan på inredning och misstänks därför för skadegörelse.
Nyheter Idag: ”Ytterligare ett antal aktivister fanns i terminalbyggnaden och de misstänks för skadegörelse efter att ha gjort åverkan på inredningen.

Här försöker SVT spela ned skadegörelsen som aktivisterna åstadkommit genom att lyfta fram att den ekonomiska skadan endast var begränsad. Jämför med Nyheter Idag och Kvällsposten.

Vad skulle gjort bättre?

Som läsare vågar jag nog påstå att man vill ha en så komplett och sanningsenlig helhetsbild som möjligt. Med tanke på de olika mediernas ideologiska hemvister är det samtidigt uppenbart varför de väljer att skriva som de gör. SVT hade till exempel kunnat undvika att plocka bort kommentaren om aktivisten som inte riktigt tänkt igenom sin plan, och både Kvällsposten och Nyheter Idag hade kunnat lägga till att skadegörelsen var ringa.

Vad kan du som medborgare göra?

Läs samma nyhet hos flera medier, helst både vänsterliberala och högerkonservativa. Tyvärr är det så att ingen är opartisk, så vill du komma så nära sanningen som möjligt gäller det att plocka russinen ur kakan, så att säga.

Källa: https://nyheteridag.se/radikal-klimatrorelse-med-kopplingar-till-greta-thunberg-limmade-fast-sig-pa-flygplan/
Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/plan-stilla-pa-angelholms-flygplats/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/personer-hindrade-flygplan-pa-angelholms-flygplats-fran-att-lyfta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.