SVT låter inte ens nyhetsartiklarna vara ifred för ”analyser”

Av | augusti 18, 2019

Idag har Stefan Löfven lovat mer pengar till glesbygderna i Sverige. SVT skriver en artikel om ämnet där de återger vad Socialdemokraterna har sagt, samt kritiken från det största oppositionspartiet Moderaterna. Så långt allt i sin ordning med objektiv rapportering.

Men sedan i slutet av artikel lägger de in en analys från Love Benigh som förklarar för läsaren hur sossarnas utspelas ska tolkas. När man som läsare själv kan ta del av vad S har sagt, och vad M kritiserat, ja då kan man även bilda sig sin egen uppfattning om händelsen. Den inkluderar tolkningar och tyckanden. Men SVT verkar inte vilja låta läsaren tänka och tolka själv, eftersom Benigh talar om för oss vad S vill med uttalandet. På det här sättet styr man narrativet och försöker opinionsbilda.

Det blir än värre eftersom Mats Knutson har en hel separat artikel för sin egen ”analys” (missbrukandet av paragraf åtta i sändningstillståndet som jag ofta återkommer till). Den här gången räckte det inte med att Knutson skulle berätta för oss läsare hur vi skulle tolka händelsen. Även Benigh lägger alltså in sina åsikter i själva nyhetsartikeln.

Varför tror du att SVT håller på så här? Varför vill man inte låta läsaren tänka och tolka själv?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofven-mer-pengar-till-glesbygd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.