Bra exempel hos Expressen på varför media inte gillar politiker på Twitter

Av | augusti 17, 2019

Twitter har blivit en plattform där politiker talar direkt till folket. Det här gillar inte media, då deras mellanhandsroll försvinner. Normalt sett går det till så att media bestämmer vilka frågor som ska ställas (och därmed vilket narrativ som ska drivas) till politikerna och sedan får folket en filtrerad version av vad som sagts. Journalister kan skippa vissa frågor, prioritera andra samt klippa och klistra tills de har ett färdig budskap de är nöjda med.

När en politiker, i det här fallet Hanif Bali, talar direkt till folket på Twitter, går han runt hela denna process. Media blir alltså överflödiga. Och än värre (för dem): de tappar makt. Media försöker motverka politiker som blivit populära på Twitter, och framför allt dem som inte propagerar för ”rätt” budskap. Hanif Bali är en av Sveriges populäraste twittrare inom den politiska sfären, och media attacker ofta honom på olika sätt.

Idag gör Expressen det genom att få det att framstå som om det finns ett utbrett missnöje med Balis agerande inom Moderaterna. Man skriver visserligen också att det finns många inom partiet som backar Bali, men huvudsyftet med artikeln är utan tvekan att försöka pressa Ulf Kristersson till att agera mot Bali. Hade han inte varit så populär på Twitter hade Expressen knappast brytt sig, även om han sagt saker de inte gillade.

Sedan finns det ett par formuleringar i artikeln också som är intressanta. Dels en notis om Lars Beckman och hans angrepp mot medier. Det här tycker jag är lite lustigt. När politiker angriper media dras de omedelbart i smutsen, men när media angriper politiker klassas det som deras jobb. Vem får egentligen angripa media utan att bli anklagad för att ”attackera det fria ordet”? Media ska granska makten, men de själva har en makt som är ännu större än den politiker besitter.

För det andra skriver man (om händelsen då Bali twittrade om ”al-Malmö” då en busschaufför vägrade släppa på en tjej för att hon hade för lite kläder):

Hanif Balis twittrande fick stor uppmärksamhet och togs upp av flera medier, som kom fram till att det saknades belägg för att det handlade om religion.

Men om man läser det Bali twittrade skriver han inte ett ord om religion, däremot om kultur.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/trycket-okar-pa-kristersson-satt-stopp-for-hanif-bali/
Källa: https://twitter.com/hanifbali/status/1155031499386871808

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.