SVT gissar vilt och tolkar åt läsaren

Av | september 24, 2020

På frågan om han kan garantera ett fredligt maktöverlämnande om han skulle förlora valet, svarar USAs president Donald Trump att ”vi får se vad som händer”, med hänvisning till osäkerheten med poströster. SVT formulerar det ”Trump vill inte binda sig till garantier om fredligt maktöverlämnande”.

Vad är problemet?

Dels formuleringen, som får det att låta som om Trump skulle kalla in militären om han inte vann, och dels att SVT börjar spekulera hejvilt om vad som kan hända efter valet i november. Ska de inte vara sakliga? Dessutom tolkar man åt läsaren, istället för att låta läsaren göra detta själv. Man kan tolka det som att Trump inte kommer acceptera en förlust (SVTs tolkning), eller så kan man tolka det som att han juridiskt kommer utmana valresultatet vid förlust, för att se om fusk med poströsterna förekommit. Och det finns säkerligen andra sätt att tolka det han säger också.

Vad skulle gjorts bättre?

Skippa tolkningarna, de kan läsaren själv göra. Behåll kritiken från Joe Biden/oppositionen, men skippa Stefan Åsbergs gissningslekar.

Vad kan du som medborgare göra?

Var alltid misstänksam när du läser om Trump hos SVT. Som jag visat i min kartläggning tar SVT ofta tydlig ställning emot honom genom selektivt urval och vinklade artiklar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/trump-kritiseras-for-icke-svar-om-fredlig-maktoverlamning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.