Expressen får konservativa åsikter att framstå som fel

Av | september 25, 2020

Idag ska vi ta en titt på hur lätt det är för media att få en viss åsikt eller ståndpunkt att framstå som fel, istället för att inta en neutral ställning. Det handlar om Expressens skildring av två EU-parlamentariker från Kristdemokraterna som röstade nej till förslaget att översätta coronainformation till fler språk.

Vad är problemet?

Istället för att behandla frågan neutralt, tar Expressen direkt ställning för att man naturligtvis ska översätta information. Man skuldbelägger därmed parlamentarikerna från KD (varav den ena i och för sig erkänner att det var misstag att rösta som hon gjorde) då de haft ”fel” åsikt.

Vad skulle gjorts bättre?

Om Expressen behandlat frågan neutralt hade de inte utgått ifrån att den konservativa partigruppen EPP haft fel. De hade istället frågat KD var de ser fördelarna, och sedan hade de frågat motståndare till EPP vad som är fel med att inte översätta informationen. Men Expressen kan inte låta bli att själva ta ställning och beskriva för läsaren vad som är rätt och fel.

Vad kan du som medborgare göra?

Kontrollera artiklar i media huruvida de tar ställning eller inte. Presenterar de olika åsikter neutralt, eller som att vissa är fel medan andra är rätt?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/kd-sa-nej-till-att-oversatta-corona-varningar-for-invandrare/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.