SVT frias för den enda kritiska artikeln de någonsin skrivit om Greta Thunberg

Av | juni 8, 2020

I december 2019 skrev Erika Bjerström en analys (alltså skattefinansierad opinionsbildning) om att Greta Thunberg mer och mer låter som en vänsterpopulist. Detta är mig veterligen den enda kritiska artikel SVT någonsin skrivit om Thunberg, och den blev alltså anmäld till Granskningsnämnden för att vara partisk. Här kan du se min pågående kartläggning om hur SVT skriver om Thunberg.

Vad är det som är bra?

Granskningsnämnden håller sig konsekventa, de har nämligen friat mängder med artiklar som liknar denna (fast då har det handlat om att SVT skrivit kritisk om högern/konservativa).

Vad är det som är dåligt?

Att SVT överhuvudtaget har rätt att opinionsbilda som man de facto gör när man ”analyserar”. Problemet kan hittas i paragraf åtta i sändningstillståndet där det står att public service ska ”kommentera och belysa skeenden”. Men vad har du som läsare för glädje av att få ett färdigtolkat åsiktspaket, och dessutom tvingas betala för det? Ska en förändring ske på detta område måste den initieras på politisk nivå, vilket kräver ett underliggande, folkligt stöd.

Källa: https://www.svt.se/kultur/svt-frias-i-granskningsnamnden-efter-kommentarer-om-greta-thunberg

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.