Så här kan det se ut när media bara vill visa en sida

Av | juni 9, 2020

Både J K Rowling och Zara Larsson har twittrat till sig uppmärksamhet igen, och SVT samt Nyheter Idag väljer båda att bara visa den ena sidan av verkligheten.

Vad är problemet?

I båda fallen fokuserar man bara på negativa och kritiska tweets. Verkligheten är naturligtvis en annan, eftersom en del tycker det J K Rowling respektive Zara Larsson sade var bra, precis som en del tycker det var dåligt. Så varför visar man bara tweets från den ena sidan? Jo, för att man vill påverka dig som läsare, hur du uppfattar det som har hänt. Om du bara får se tweets av en viss typ kanske du tror att den sidan är i majoritet och då få för dig att den sidan automatiskt har rätt.

Vad skulle gjorts bättre?

Presentera tweets från båda sidor, både från kritikerna och från de som försvarade J K Rowling och Zara Larsson. På så sätt får läsaren en bättre verklighetsuppfattning och kan lättare bilda sig sin egen uppfattning om situationen.

Vad kan du som medborgare göra?

Var uppmärksam på när media ser ut att lyfta fram en viss sida, eller på annat sätt ta ställning för den. Det är lätt att lätta på den kritiska granskningen när media skriver det man vill läsa.

Källa: https://www.svt.se/kultur/harry-potter-skadis-tar-avstand-fran-j-k-rowlings-uttalanden
Källa: https://nyheteridag.se/zara-larsson-i-blasvader-efter-hatattack-pa-poliser-acab/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.