SVT fortsätter undvika att skriva om våldet i BLMs fotspår

Av | augusti 10, 2020

Igår kunde man läsa hos Nyheter Idag att demonstranter satte eld på polisfackets byggnad i Portland. Men SVT fortsätter undvika att skriva om protesterna i samband med Black Lives Matter när de blir våldsamma.

Vad är problemet?

Det här handlar bara om selektivt urval. SVT känner troligtvis till våldsamheterna i Portland, men istället väljer man att skriva om Oprah Winfrey som startat en affischkampanj mot rasism. Det är alltså viktigare än att det brinner i polisfackets byggnad. Inte helt oväntat kommer nyheten från CNN. Ta gärna ett titt på min kartläggning som visar vilken nyhetskälla SVT helst hämtar information ifrån: vänsterliberala CNN eller högerkonservativa Fox News. Kartläggningen är långt ifrån klar, men det finns redan ett tydligt mönster.

Vad skulle gjorts bättre?

Naturligtvis ska ingen utomstående detaljstyra vad SVT väljer att rapportera om, men det finns en tydlig, röd linje här. SVT vill ogärna rapportera om när BLM och Antifa ägnar sig åt våldsamheter i antirasismens namn. Kollar man runt på Twitter kan man se mängder med videoklipp på misshandel och skadegörelse, men kollar man bara SVT så syns nästan inte detta alls. SVT borde bedriva en rättvisare rapportering kring BLM, där man inte bara agerar megafon åt rörelsen, utan även kritiskt rapporterar när de ägnar sig åt exempelvis skadegörelse.

Vad kan du som medborgare göra?

Tyvärr räcker det inte med att följa public service, även om det i den bästa av världar borde göra det. Kolla gärna andra medier och sociala medier också, men var noga med att vara kritisk även där – det förekommer mycket falsk information och rena lögner på sina håll. Försök alltid att hitta källan till ett videoklipp, till exempel.

Källa: https://www.svt.se/kultur/oprah-winfrey-i-affischkampanj-mot-rasism
Källa: https://nyheteridag.se/demonstranter-satte-eld-pa-polisfackets-lokaler/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.