Klassiskt klickbete hos Aftonbladet

Av | augusti 9, 2020

En australiensisk reporter säger ”Fuck my life”, av misstag, i direktsändning. Men det kan inte Aftonbladet skriva i sin missvisande rubrik.

Vad är problemet?

Rubriken lyder ”Här säger reportern det förbjudna – får ändå behålla jobbet”. Läsaren ska alltså bli sugen på att klicka tack vare ordet ”förbjudna”. Vad kan det vara? Dessutom är det så att klippet som spelas upp i direktsändning av misstag (knappast reporterns eget misstag får man anta) är ett förinspelat klipp där frasen ”Fuck my life” förekommer efter att reportern snubblat på orden.

Med andra ord döljer inte rubriken endast innehållet, den förvrider sanningen också. Att reportern ”ändå får behålla jobbet” är inte särskilt konstigt eftersom fel klipp sändes av misstag. Aftonbladets rubrik får det att låta som om det är reporterns fel.

Vad skulle gjorts bättre?

En rubrik ska berätta för läsaren vad han kan förvänta sig av artikeln, inte försöka locka läsaren att klicka genom finurligt utvalda ord.

Vad kan du som medborgare göra?

Om du ser en rubrik som ser lockande ut, men som inte riktigt avslöjar vad artikeln handlar om, ska du inte klicka. För ju fler klick den här typen av artiklar får, desto mer motivation får media att skapa dem.

Källa: https://www.aftonbladet.se/tv/a/314787/har-sager-reportern-det-forbjudna-far-anda-behalla-jobbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.