För tio år sedan ville 91 procent av kvinnorna ha barn. Nu är den siffran nere i 75 procent. SVT pratar med en 27-årig kvinna som valt att sterilisera sig.
Vad är problemet?
SVT påstår att barnlösa (SVT har valt ordet ”barnfria”, förmodligen för att det låter positivare än ”barnlös”) kvinnor möter många fördomar på sociala medier. Men är det verkligen fördomar?
De barnlösa kvinnorna får höra att de är hjärntvättade, egoistiska och att de hatar barn. Fördomar innebär att man har förutfattade meningar om någon (eller en grupp människor) som inte stämmer. Men hur kan SVT säga att det inte stämmer? Hur vet de det?
Vad skulle gjorts bättre?
SVT borde ha förklarat hur de kan veta att det handlar om fördomar. Fördomar är ofta något som växer fram över lång tid, och beror inte sällan på att folk bara ser en utvald del av en grupp människor som inte representerar gruppen generellt.
Fundera på följande
Det framgår inte ens varför kvinnan i artikeln inte vill ha barn. Istället är artikeln upplagd på ett sätt som är menat att försvara kvinnor som väljer att inte skaffa barn. Inte helt oväntat, med tanke på att det är feministiska SVT vi pratar om.
Jag frågade Rosa Ingemarsson på SVT
Hej!
Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.
I din artikel som publicerades 05:30 idag kallar du kritiken mot kvinnan som intervjuas för ”fördomar”. Hur menar du att kritik om till exempel egoism är en fördom? Det framkommer ju inte ens i artikeln varför hon väljer att inte skaffa barn.
Dessutom använder du ordet ”barnfri” istället för ”barnlös”. Varför?
Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/jennifer-steriliserade-sig-som-27-aring-det-basta-jag-gjort