Resumé har kartlagt vilka sorts kroppar som används i marknadsföringen hos sex svenska modebolag. Det visar sig mångfalden är på tillbakagång.
Vad är problemet?
SVT, som ska vara opartiska, utgår från ett feministiskt synsätt där man vill ha en mångfald av både smala och feta i marknadsföringen. Man presenterar resultatet som en ”tillbakagång” och att H&M är ”sämst i klassen”.
Vad skulle gjorts bättre?
Utgå inte från feministiska värderingar, utan presentera dem som just feministiska värderingar (och inte som någon objektiv sanning).
Fundera på följande
Vill folk verkligen se tjockisar rulta fram på catwalken, eller handlar det om en liten skara aktivister som vill driva på för mångfald av olika kroppar?
Jag frågade Moa Lindstedt på SVT
Hej!
Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.
I din artikel som publicerades 12:52 idag utgår du från feministiska värderingar då du ser det som en ”tillbakagång” att det syns färre tjockisar i marknadsföringen för modebolag. Så kan man naturligtvis se det, men SVT ska ju vara opartiska, så varför tar du ideologisk ställning? Långt ifrån alla skulle hålla med dig och Resumé att det är något negativt att tjockisar syns mindre på catwalken.
Sedan kan man också fråga sig om folk i allmänhet verkligen vill ha en mångfald av både smala och feta. H&M går bättre än Lindex:
https://hmgroup.com/news/h-m-hennes-mauritz-ab-full-year-report-2024/
Det kan inte vara så att det handlar om en liten skara feministiska aktivister som gärna vill lyfta frågan och påverka folk att tycka likadant som dem?
Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.
Källa: https://www.svt.se/kultur/smala-kroppar-dominerar-svenska-modejattars-reklam