Skillnaden mellan objektivitet och subtil subjektivitet (Mats Knutson jämfört med Erika Bjerström)

Av | mars 13, 2022

Enligt alla intryck jag samlat på mig under de drygt tre år jag drivit den här sajten så finns det SVT-journalister som är bättre och sämre på att vara objektiva. Idag tänkte jag ge ett exempel på hur subtil subjektivitet kan se ut, jämfört med objektivitet.

Vad är exemplet?

Jag kommer jämföra en analys av Mats Knutson, med en analys av Erika Bjerström. Skillnaden mellan dessa två är att Knutson inte smyger in egna åsikter i analysen. Ta följande citat som exempel:

Att byta ståndpunkt i Nato-frågan lär också gå hem hos Sverigedemokraternas väljare. Enligt Novus undersökningar finns en klar majoritet av SD:s sympatisörer som vill gå med i Nato.
Hade Knutson inte hänvisat till Novus undersökningar hade han ägnat sig åt spekulationer och gissningar. Men han hänvisar, och behåller därmed objektiviteten.

Sedan kan du kolla följande citat från Erika Bjerström:

Vilka ska träda fram och ta emot uppemot fem miljoner krigsflyktingar från Ukraina? Europa kan stå inför den största flyktingvågen sen andra världskriget. Katastrofen är hela världens ansvar. Blickarna riktas mot USA, med förväntan att president Biden ska erbjuda asyl.

Vem säger att katastrofen är hela världens ansvar? Jo, Bjerström själv. Här smyger hon in sin egen åsikt för att försöka påverka läsaren i en viss riktning. Det gör inte Mats Knutson, han håller sig objektiv.

Jag ska också tillägga att Bjerström enligt SVTs sändningstillstånd har rätt att föra fram egna åsikter i en analys. Detta sändningstillstånd har jag kritiserat många gånger, just eftersom det tillåter skattefinansierade SVT-anställda att agera opinionsbildare. En annan sak jag kan tillägga är att Bjerström, under perioden då jag gjorde min kartläggning om hur SVT rapporterar kring Donald Trump, skrev tio analyser om Trump. Samtliga tio var negativa.

Jag har idag inte bara valt ut två analyser som råkar stämma överens med det jag vill föra fram, utan det här är ett genomgående tema hos Bjerström, hon har svårt att vara objektiv. Knutson däremot har inga problem med det.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-omprovar-sin-politik-efter-rysslands-anfall-1
Källa: https://www.svt.se/nyheter/far-flyktingkrisen-2015-att-forblekna

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.