Samhällsnytt hänvisar till partisk källa för att bevisa sin poäng

Av | september 3, 2020

Den högerkonservativa YouTube-kanalen Swebbtv har granskat SVTs klimatrapportering, och kommit fram till att det finns felaktiga och missvisande påståenden. Samhällsnytt tar rygg på Swebbtv och skriver att SVTs klimatrapportering får underkänt.

Vad är problemet?

Swebbtv är ingen opartisk källa, utan starkt vinklad åt det högerkonservativa hållet. Det handlar om två olika tolkningar av fakta. SVTs Erika Bjerström tolkar på ett sätt, och Staffan Mörner, som skrivit en bok om klimatet, gör andra tolkningar. Det finns extremt mycket data om detta ämne, och ingen kan med säkerhet säga vad alla förändringar eller fenomen beror på, vilket gör att en hel del lämnas till tolkning. Och vad händer då? Jo, ideologin och det subjektiva kommer in i bilden.

Samhällsnytt är för självsäkra när de skriver sin artikel. Inget tvivel appliceras på de tolkningar som Mörner och Swebbtv gör, istället läggs allt tvivel på Bjerströms tolkningar. Därmed blir artikeln väldigt vinklad.

Vad skulle gjorts bättre?

Man borde tydligare ha lyft fram att ingen sida kan vara helt säker på de tolkningar de själva gör, och man borde ha lämnat utrymme till läsaren att bilda sig sin egen uppfattning istället för att beskriva ”den här sidan har fel och den här sidan har rätt”.

Vad kan du som medborgare göra?

Var försiktig med att dra slutsatser när budskapet är ensidigt. Verkligheten är nämligen aldrig ensidig.

Källa: https://samnytt.se/svts-klimatrapportering-granskad-far-underkant/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.