Nej, vi får inte bilda oss vår egen uppfattning om Palme-mordet heller

Av | juni 10, 2020

Så var det dags igen. SVT gör sin plikt enligt sändningstillståndet och ”kommenterar och belyser skeenden”, i det här fallet behandlar man presskonferensen om Palme-mordet. En journalist berättar vad hon själv tror, och du och jag betalar för det.

Vad är problemet?

Problemet är att en del av paragraf åtta i sändningstillståndet för public service säger att deras journalister ska kommentera och belysa skeenden. Vad som egentligen händer är att journalister skriver ned sina tankar och funderingar och försöker påverka hur läsaren ska uppfatta en viss händelse. Av den anledningen fungerar ”kommentarer och belysningar” i praktiken som opinionsbildning. Opinionsbildning hittar du bland annat på ledarsidor i kommersiell media, men när det gäller SVT så finansieras de helt av skattemedel. Alltså rör det sig om skattefinansierad opinionsbildning. Du och jag betalar en journalist för att hon ska tycka till om något. Något som du och jag klarar av att tycka till om själva.

Vad skulle gjorts bättre?

Det finns ingen anledning för public service-journalister att tala om för folk vad de själva tycker. Det är helt ointressant, särskilt när vi tvingas betala för det. Det finns gott om YouTubers som raljerar om samhällshändelser, men dessa lever på frivilliga bidrag. Inget tvång alltså. Paragraf åtta i sändningstillståndet måste förändras, och det är bara politiker som kan initiera den förändringen.

Vad kan du som medborgare göra?

Bilda opinion. Prata med bekanta om det här. Det enda sättet att få politikerna att reagera är om de märker att det finns ett folkligt stöd för en förändring.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-ett-antiklimax-som-inte-avslutar-det-nationella-traumat

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.