På vilket sätt är Black Lives Matter en vänsterextrem våldsorganisation, Samhällsnytt?

Av | januari 30, 2021

Att Black Lives Matter (BLM) är en vänsterorganisation är inte speciellt svårt att se. Kolla bara i nyhetsflödet på deras egen hemsida så hyllar de konstant vänstern och attackerar högern, eller hur man, precis som vänstern, tar tydlig ställning i genusfrågan. Men Samhällsnytt kallar gruppen för vänsterextrem och våldsbejakande.

Vad är problemet?

Samhällsnytt skriver:

Organisationen har också deklarerat att man har revolutionärt våldsbejakande marxism som ideologi och uppmärksammat för uppvigling och rasistiska utspel riktade mot vita och judar.

Var har BLM deklarerat detta? Det framgår inte i artikeln. Att det finns folk kopplade till BLM som begått våldsamheter är en sak, men jag har inte sett någonstans att BLM som grupp uppmuntrat våld. Min poäng är att det finns individer i många grupper och politiska partier som sagt dumma saker eller använt våld, men det betyder inte att gruppen som helhet står bakom det.

Vad skulle gjorts bättre?

Var sparsam med ordet extremist, annars kommer det precis som ordet rasist att tappa i värde ju mer det missbrukas. Och om man anklagar en grupp för att vara något bör man hänvisa till en källa.

Fundera på följande

Vad är extremism? Litar du blint på det ”alternativa” medier skriver, eller kollar du upp deras påståenden när de saknar källhänvisningar? Agerar du likadant när det gäller traditionella medier?

Källa: https://samnytt.se/vansterextrem-valdsorganisation-far-pris-i-olof-palmes-namn/
Källa: https://blacklivesmatter.com/news/

En reaktion på “På vilket sätt är Black Lives Matter en vänsterextrem våldsorganisation, Samhällsnytt?

 1. NN

  Rätt igen! Jag vill knyta detta till dina resonemang i ett tidigare inlägg.
  (https://www.mediegranskaren.se/pa-vilket-satt-var-bang-en-vansterextrem-tidning-fria-tider/)

  Vad skulle gjorts bättre?
  Jag ska gå ännu längre och bjuda Samnytt på lite tips:
  * Länka till källor i löpande text för att underbygga er trovärdighet, särskilt den ”officiella statistik” som ni nämner behöver källa.
  * Skriv inte ”Många menar x, y, z”. Skriv vem som säger det och länka till källa.
  * Finns det inga andra märkligheter i BLM:s manifest som ni hade kunnat citera? Något som hade varit mer trovärdigt än att de är ”vänsterextrema”?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.