På vilket sätt var Bang en vänsterextrem tidning, Fria Tider?

Av | januari 24, 2021

Den feministiska tidningen Bang har slagit igen efter ekonomiska problem. Fria Tider kallar den för vänsterextrem.

Vad är problemet?

På vilket sätt var Bang vänsterextremistisk? Det skriver inte Fria Tider. Extremism är en stämpel som brukar sättas på individer eller grupper som vill förändra samhället med våld. Vad jag vet uttalade aldrig Bang sådana ambitioner. Att använda stämplar på det här sättet är ett fult sätt att smutskasta sådant man själv inte gillar.

Vad skulle gjorts bättre?

Fria Tider borde sluta missbruka ordet ”vänsterextremism”. Det här är inte första gången de kallar något de inte gillar för extremt. Och använder man en sådan här starkt laddad stämpel bör man åtminstone hänvisa till vad det är som gör att de är extremister.

Fundera på följande

Vad händer om ord missbrukas? Vad får det för effekt på hur folk uppfattar dem?

Källa: https://www.friatider.se/vansterextrem-tidning-i-konkurs

En reaktion på “På vilket sätt var Bang en vänsterextrem tidning, Fria Tider?

 1. NN

  Jag tror att Fria Tider tar sig friheten att använda begreppet ”vänsterextrem” lika omotiverat och lättvindigt som de (med rätta) anser att vänstern i årtionden vårdslöst kastat omkring sig begrepp som högerextrem, rasist, fascist, nazist osv. Jag tror att Fria Tider är trötta på att vara slagpåse och även kanske menar att de själva är (eller borde anses vara) närmare mitten än Bang.

  Det är ett försök till förklaring varför de skriver som de gör. Det är inte ett försvar.

  För du har verkligen helt rätt här. Man ska vara mycket försiktig med att kasta omkring sig begrepp som ”extremism”, och att göra sin åsiktsmotståndare till sin fiende genom att utmåla denne som illegitim. Det ställer bara dig själv och dina åsiktsgelikar i dålig dager och samhället som helhet förlorar på det.

  Om man menar att begreppet verkligen är tillämpbart då ligger det en tung bevisbörda på den som använder det att också direkt i anslutning till användningen förklara varför det är tillämpbart. Det duger INTE att hänvisa till att någon annan (eller ens ”många andra”) har använt begreppet. Man ska bevisa det själv. Här har SVT sannerligen inte föregått med gott exempel. Här koketterar SVT med att, genom Mats Qviberg som proxy, antyda att Nyheter Idag är en en högerextrem kanal.
  (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/qviberg-backar-fran-intervju-med-nyheter-idag)

  Men jag hade faktiskt uppriktigt velat läsa en artikel i Fria Tider där de resonerar kring varför de anser att Bang var en vänsterextrem tidning. Att de verkligen kavlade upp ärmarna, läste igenom ett par nummer och drog fram det mest extrema de kunde hitta. Det vore intressant läsning. Och betydligt hederligare än att bara dra fram extremismstämpeln för att jäklas.

  Sen ska tilläggas att det här är en mindre fråga än att Swedbank stänger ned Fria Tiders och chefredaktören Widar Nords konton.
  (https://www.friatider.se/har-raddar-tingsratten-swedbank-fran-alla-fria-tiders-fragor)

  Ska polariseringen drivas så långt att vi inte ens kan befinna oss i samma ekonomi för att vi tycker olika? Nåja. Det lär nog bara driva fram bättre tjänster och Swedbank lär nog förlora på lång sikt. Det har i alla fall skadat mitt förtroende för dem. Och då läser jag nästan aldrig Fria Tider. För mig är det en principfråga och en fråga om rättvisa.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.