SR agerar på uppropet om intern rasism

Av | januari 30, 2021

Sveriges Radio upplevde för några månader sedan ett internt upprop som menade att det fanns för få invandrare och en för liten mångfald (där mångfald definieras baserat på etnicitet). SR har nu svarat genom att begränsa flera av dem som stod bakom uppropet.

Vad är problemet?

Visserligen är det bra att SR faktiskt gör något åt aktivisterna, men det är talande att varje gång man sätter medarbetare i karantän, eller ändrar deras arbetsuppgifter på grund av partiskhet, så är det alltid vänsterfolk det handlar om. Innan riksdagsvalet 2018 satte SR tre medarbetare (Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson) i karantän då man bedömde att dessa tre inte kunde hålla sig opartiska.

Jag har aldrig sätt att public service agerar på ett liknande sätt vad gäller högerprofiler. En elak tolkning av det är att det inte finns så många högerprofiler inom public service. En annan tolkning kan vara att det bara rör sig om tillfällighet, särskilt då detta agerande är relativt ovanligt.

Vad skulle gjorts bättre?

Folk som inte kan hålla sig opartiska borde inte ha någonting på public service att göra. Hela organisationen är 100 procent tvångsfinansierad av dina, mina och alla andras skattepengar, och då borde man ha mer respekt än att ta ställning för politiska organisationer som Black Lives Matter.

Fundera på följande

Varför tror du att SR omplacerar medarbetarna bakom upproret? Varför gör man sig inte av dem? Varför genomförde man inga praktiska förändringar till fördel för kritiken från upproret?

Källa: https://nyheteridag.se/sr-journalister-har-fatt-restriktioner-efter-rasuppropet-uppfattas-som-partiska/
Källa: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/A2g5qr/sr-profilerna-stoppas-infor-valet-det-ar-for-angsligt

En reaktion på “SR agerar på uppropet om intern rasism

 1. NN

  OK, så Sveriges radio har nu hanterat de aktivister som skrivit under med namn.

  Jag undrar hur Sveriges radio hanterar förekomsten av de återstående 19 underskrifter som lyder ”Anonym, journalist”.

  Jag menar självklart inte att man ska efterforska VILKA dessa är. Man får räkna med att dessa förblir anonyma och fortsätter jobba.

  Men jag hade velat se en strategi för hur SR ska balansera FÖREKOMSTEN av dessa anonyma journalister. En möjlig lösning vore att anställa 19 journalister som har rapporterat kritiskt om BLM. Detta för att återupprätta balansen inom företaget. Vidtar SR ingen åtgärd så blir det ju en övervikt av de 19 som stödjer rörelsen.

  Det hade också varit bra om SR publicerade en temasida om BLM med fakta kring organisationen och statistik om polisskjutningar. Denna video har jag hänvisat till tidigare:
  (https://www.youtube.com/watch?v=UQCQFH5wOJo)
  I korthet: ”Harvard economics professor Roland Fryer concluded that there is zero evidence of racial bias in police shootings.”

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.