När man gör fel bör man be om ursäkt och rätta, SVT

Av | april 6, 2021

För ett par dagar sedan kunde vi läsa att förtroendet för socialminister Lena Hallengren rusar. Jag läste artikeln, såg att källan var Novus och tänkte inte mer på det. Men det gjorde andra.

Vad är problemet?

Det har visat sig att det i praktiken endast är 18 fler personer som uttalar sitt förtroende för Hallengren. Detta på grund av att få har besvarat plus att svarsgruppen delats i två. Man kan alltså knappast säga att förtroendet ”rusar”. Intressant i sammanhanget är SVTs faktaruta, där man skriver att det var 59 procent av de tillfrågade som svarade, och att svarsgruppen delats i två. Men man skriver ingenting om att detta i praktiken innebär att endast 18 fler personer har förtroende för Hallengren.

Det här betyder alltså att SVT har gått igenom mätningens struktur, och de kan därmed inte skylla på att de inte visste detta. Såvida de inte varit slarviga och inte gjort matten, men det är i så fall nästan lika illa det.

SVTs artikel publicerades tidigt på morgonen den 4 april, och samma dag kom ytterligare information fram på Twitter, något som Fria Tider uppmärksammade. Ett helt dygn senare har SVT vare sig rättat eller bett om ursäkt. Det inger inte förtroende.

Vad skulle gjorts bättre?

Om det är så att SVT visste att endast 18 fler personer uttalat förtroende för Hallengren, och ändå använt rubriken ”Förtroendet för Lena Hallengren (S) rusar i kölvattnet av pandemin”, borde de be om ursäkt för en totalt missvisande rubriksättning. De borde skriva vad de döpte den ursprungliga rubriken till och sedan rätta den.

Om det är så att SVT missat att det bara är 18 fler personer det gäller, borde de göra likadant. Be om ursäkt, gör om och gör rätt.

Fundera på följande

Har du förståelse för att man som journalist kan missa detaljer som dessa? Varför rättar inte SVT och ber om ursäkt? Kan de ha missat de nya uppgifterna helt och hållet?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortroendet-for-lena-hallengren-rusar-i-kolvattnet-av-pandemin
Källa: https://www.friatider.se/svt-fortroendet-lena-hallengren-s-rusar-spikrakt-uppat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.