SVT tar ställning inför polska valet

Av | juli 12, 2020

Nu ska valet i Polen avgöras, och det står mellan konservative Andrzej Duda och liberale Rafal Trzaskowski. Gissa vilken sida SVT lyfter fram som negativ?

Vad är problemet?

Artikeln börjar med att presentera en vinst för Duda som något negativt, nämligen en förvärrad relation med EU. Samtidigt presenterar artikeln en vinst för Trzaskowski som något som skulle kunna vända det som Duda och det styrande partiet PiS ställt till med. Det är ingen jättetydlig vinkling ala CNN eller Fox News, men den finns där. Det här är alltså inga lögner det är frågan om, utan ett selektivt urval av faktorer där SVT väljer negativa faktorer för ena sidan, och neutrala för den andra.

Vad skulle gjorts bättre?

Balansera det selektiva urvalet av faktorer, så att båda sidor presenteras på ett neutralt sätt. I det här fallet hade till varit på plats att välja en negativ faktor om Trzaskowski också, eller en positiv faktor om Duda för att balansera upp den negativa.

Vad kan du som medborgare göra?

Var på din vakt när SVT rapporterar om konservativa och liberala partier eller politiker. De har nämligen en förmåga att ständigt favorisera liberala värden.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/andra-valomgang-i-polen-2

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.