Döm inte Carina Bergfeldt för tidigt

Av | januari 16, 2021

SVTs Carina Bergfeldt har tagit över pratshowen från Skavlan då norrmannen är föräldraledig. Redan innan första avsnittet sändes var Samhällsnytt framme med en artikel där man ifrågasätter det hon gör.

Vad är problemet?

Samhällsnytt baserar sin artikel på ett videoklipp som är 1:40 långt. Man har för det första inte sett programmet i sin helhet, och man verkar heller inte ha funderat på vilket programformat det är som Bergfeldt har valt. Det kanske inte är upplagt för att ställa makthavare mot väggen? Och detta är dessutom det första programmet, så det går inte att jämföra något hur hon har behandlat andra gäster.

Visst kan jag förstå att det finns en misstänksamhet mot Bergfeldt när det gäller politisk rapportering. Hon har kritiserats, men friats, av Granskningsnämnden för sin rapportering kring Donald Trump. Jag själv har i min kartläggning visat att Bergfeldt var tydligt partisk vad gällde rapporteringen kring Trump.

Men trots detta måste man kolla på vad det är hon gör idag, och inte gjorde för tre år sedan. Man bör dessutom inte, som Samhällsnytt, kritisera innan man sett programmet och innan man har förstått programformatet. Bergfeldt själv säger att det kommer bli mjukare frågor, och inte ett program där hon ställer politiker mot väggen.

Samtidigt minns vi hur Skavlan själv särbehandlade Jimmie Åkesson, jämfört med Stefan Löfven. Vi minns också hur Granskningsnämnden inte ansåg att det förekom någon partiskhet, trots att Skavlan ägnade en klart större del av programtiden med Åkesson åt att ställa kritiska frågor, jämfört med Löfven. Men Skavlan är inte Carina Bergfeldt, och tills dess att Bergfeldt faktiskt gjort något liknande bör man avvakta med eventuell kritik.

Vad skulle gjorts bättre?

Döm inte för tidigt. I det här fallet borde Samhällsnytt ha väntat in kommande gäster hos Bergfeldt, för att på så sätt kunna jämföra behandlingen av dem och sedan komma med eventuell kritik.

Fundera på följande

Varför tror du Samhällsnytt var så heta på gröten med sin kritik mot Carina Bergfeldt? Hade man varit lika snabba att kritisera om Bergfeldt intervjuat Jimmie Åkesson och givit honom fredagsmys och relativt snälla frågor?

Källa: https://samnytt.se/kritik-mot-svt-lofvens-brott-mot-coronaregler-skamtas-bort-och-bagatelliseras-i-soffmys/
Källa: https://www.svt.se/kultur/carina-bergfeldt-om-nya-talkshowen-blir-en-annan-typ-av-fragor
Källa: https://nyheteridag.se/kritiseras-av-granskningsnamnden-for-osaklighet-om-trump-nu-far-svt-reporter-doktorstitel-i-umea/

4 reaktion på “Döm inte Carina Bergfeldt för tidigt

 1. NN

  Att döma Bergfeldt efter sina år i USA är inte att döma henne för tidigt.

  Självklart ska man ge alla en chans. Carina Bergfeldt har haft sin chans. Hon har fått flera. Jag har tittat på många nyhetssändningar från SVT där Bergfeldt de senaste åren har rapporterat från USA. Det har flera gånger varit prator där hon närmast står och argumenterar snarare än rapporterar. Hon har konsekvent i varje inslag kritiserat eller tagit ställning emot Donald Trump. Det har med alla mått mätt varit undermålig rapportering.

  För detta belönas Bergfeldt av SVT med ett eget program. Det är sånt här som gör att SVT har så lågt förtroende bland tittare som inte stödjer nuvarande regim i Sverige.

  Det är fascinerande att se hur erfarna och kompetenta medarbetare tvingas sluta för att SVT tycker att de är ”för gamla”. Detta samtidigt som man ger ett eget program till någon som Bergfeldt som, enligt min bedömning, saknar både kompetens och erfarenhet. För fyra års tyckande är inte erfarnehet.

  Tack för din granskning av SVTs rapportering kring Trump! Det är bra att få fakta så att man kan prata om det.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Bra att vi får lite debatt! Jag håller inte med dig. Utan tvekan är det så att Bergfeldt visat sig vara partisk. Men det betyder inte nödvändigtvis att det kommer genomsyra hennes nya show. Jag vill vänta på att hon får en gäst från det högerkonservativa hållet, och jämföra hur hon behandlar honom med hur hon behandlade Stefan Löfven.

   Svara
   1. NN

    Ja, intressant att vi tycker olika.

    Jag har inga planer på att titta på programmet av följande anledningar: Carina Bergfeldt har visat sig sakna de egenskaper jag vill att en programledare ska ha. Programformatet är ointressant för mig. I de puffar för programmet som jag har sett tyder allt på att det vore slöseri med min tid. Det framstår som oengagerat, ytligt, privat och trivialt.

    Jag har ögnat igenom vilka som gästat de första programmen, och ingen verkar intressant. Möjligen undantaget Ruben Östlund. Men hans filmer är nog faktiskt mer intressanta än han själv är.

    Den som tror att Bergfeldt kommer ställa statsminister Stefan Löfven mot väggen med några riktigt vassa skjutjärns-sätta-dit-dig-från-bakhåll frågor som Skavlan gjorde mot Jimmie Åkesson i den första intervjun efter hans sjukskrivning kommer nog att bli besviken. Det är så märkligt hur statsministern nu under pandemin knappt ställer upp alls för intervjuer för pålästa journalister, samtidigt som statliga SVT bereder honom plats för både ”Tal till nationen” och mysprogram. Det ser verkligen inte bra ut varken för statsministern eller SVT.

    Men jag kan ju ha fel, och det vore kul att i framtiden se en recension av dig här på bloggen där du resonerar kring programserien, formatet och programledarens kvalitéer.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.