Bryr sig Anna Hedenmo bara om kritik som kommer från andra journalister?

Av | januari 15, 2021

SVTs Anna Hedenmo har fått kritik från flera liberala röster som menar att intervjun med Sverigedemokraternas Mattias Karlsson i programmet Min Sanning var fel.

Vad är problemet?

Anna Hedenmo har skrivit en debattartikel i Expressen om det här, så hon tar kritiken på allvar. Det är tyvärr mer än man kan säga då kritiken kommer från vanliga medborgare. Vi har alltså en situation där vi tittare förväntas sitta på åskådarplats medan kultureliten (journalisterna) presenterar ett skådespel framför våra ögon. Det vill säga, när Dagens Nyheter kritiserar SVT, då tas kritiken direkt på allvar. Om en privatperson kritiserar SVT, till exempel i sociala medier, bryr man sig inte. Det är alltså inte sakfrågan man bryr sig om, utan hur stor spridning kritiken kommer att få. Är kritiken banal men kommer få stor spridning? Alle man på däck! Är kritiken genomtänkt och saklig, men det blir inte så många som kommer läsa den? Ignorera.

Förutom att journalisterna verkar leva uppe i det blå medan medborgarna är mer jordnära, finns det ett annat problem med Hedenmos debattartikel. Kritiken från liberalerna/vänstern presenteras som den är: det är fel att normalisera SD och ge dem utrymme. De ska isoleras socialt eller åtminstone ska allt fokus ligga på deras skamfilade förflutna under sent 80-tal och tidigt 90-tal. Om kritiken från konservativa skriver Hedenmo bara:

SD-sympatisörer kommer förklara krig mot dig för att du tagit ditt jobb som journalist på allvar, och haft oförskämdheten att ställa frågor om rasism och främlingsfientlighet.

Det här är en grov förenkling av kritiken som kommer från höger, men här vill Hedenmo inte grotta närmare i detaljerna. Istället försöker hon, som SVT tidigare gjort, få det att låta som om kritiken kommer både från vänster och höger, att ingen är nöjd, och att SVT därmed är sakliga och neutrala. Men så enkelt är det inte. För kritiken från höger handlar inte bara om att man tjatar om samma frågor i tio års tid, den handlar även om att journalisterna vill forma budskap som passar agendan, att alla politiker inte får samma kritiska frågor och att SVT utgår från definitioner och värderingar som ligger åt det vänsterliberala hållet. Framför allt det sistnämnda är kritik som jag aldrig sett SVT svara på.

Jag kritiserade själv intervjun då den publicerades på svt.se, tillsammans med en annan artikel där SVT hade valt ut en vänstervriden historiker som i praktiken sköt ned det som Mattias Karlsson sade i intervjun om utbredd rasism i Sverige. Var denna tilläggsartikel ett sätt för SVT att skadekontrollera intervjun efter kritik från traditionell media (som alltid är liberal och ofta står till vänster)?

Vad skulle gjorts bättre?

Förenkla inte, utan djupdyk i kritiken från högerkonservativa. Deras kritik är nämligen betydligt mer detaljerad och nyanserad än kritiken från vänsterliberaler.

Fundera på följande

Varför tror du att Hedenmo skrev debattartikeln i Expressen? Varför bemöter SVT aldrig den detaljerade kritik som finns från högern? Varför har vi ett samhälle där journalisterna är mer intresserade av att prata med varandra än med medborgarna?

Källa: https://www.expressen.se/kultur/jag-har-noll-intresse-av-att-uppfostra-tv-publiken/

2 reaktion på “Bryr sig Anna Hedenmo bara om kritik som kommer från andra journalister?

 1. NN

  Anna Hedenmos debattartikel förstärker den befintliga bilden av SVT: Kritiken rinner av som vatten på en gås. Istället för att bemöta kritikerna så använder hon härskartekniken förlöjligande. Hon går så långt att hon kallar kritikernas beskrivningar av programmet för ”lögnaktiga”. Det är ett obehagligt maktspråk.

  Om den växande polariseringen skriver Hedenmo att ”Jag tror journalistiken kan göra en insats här.” Var Hedenmo frånvarande den dagen som skolan undervisade om konsekvensneutralitet? Jag undanber mig fler ”insatser” från journalister.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Just det med att journalisterna, som till stor del ligger bakom polariseringen, själva ser sig som verktyg för att hantera den, glömde jag ta upp. Journalisterna kan såklart göra en insats eftersom de har så mycket makt, frågan är bara om de vill.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.