Carina Bergfeldt bryr sig mer om kön än vad en presidentkandidat vill

Av | januari 26, 2019

Dags för skattefinansierad opinionsbildning igen hos SVT, signerad Carina Bergfeldt. Den här gången handlar det om demokratiska presidentkandidater inför valet 2020. Om man ska skildra de olika kandidaterna kan det vara intressant att veta vad de vill göra, snarare om de är kvinnor eller män. Men är man ideologiskt driven verkar könet vara viktigare än handlingarna.

Förutom ett osakligt fokus innehåller Carinas opinionsbildning dessutom hål:

I primärvalen innan 2016 lyste Hillary Clintons stjärna så klar att flera andra demokrater bestämde att det inte var någon idé att köra, bland andra, sägs det, Elizabeth Warren.

Det är även känt att det demokratiska partiet gav Hillary Clinton positiv särbehandling under primärvalen, för att konkurrera ut Bernie Sanders. Men som många andra journalister/aktivister har Bergfeldt redan bestämt sig för budskapet hon vill föra fram. Då kan hon inte skriva någonting som är till Clintons nackdel, oavsett hur verkligheten ser ut. Det handlar om att läsaren ska få ett färdigt budskap och behöva tänka så lite som möjligt.

Det är intressant att staten tillåter SVTs medarbetare att i praktiken opinionsbilda helt fritt. I SVTs sändningstillstånd står det att de får ”kommentera och belysa skeenden”. På vilket sätt gagnar det folk att få skattefinansierade åsikter? Att låta journalister/aktivister tänka åt sig?

Det rimmar dessutom väldigt illa med kravet på SVT att vara opartiska. Att vara oberoende av företag och politiska partier är något helt annat. Att vara opartisk innebär att man inte tar ställning för en viss sida, en viss ideologi eller ett visst parti. Detta gör SVT dagligen, vilket den här sajten bevisar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/halva-usa-har-varit-redo-for-en-kvinna-i-manga-ar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.