Ytterligare ett exempel på hur media vägrar kritisera muslimer som grupp

Av | januari 31, 2023

Dagens artikel baseras på en opinionsartikel hos Aftonbladet. Det är alltså ingen nyhetsartikel, men ändå värd att uppmärksamma eftersom den helt förutsägbart går i samma spår som resten av traditionell media.

Vad är problemet?

Traditionell media vägrar kritisera muslimer som grupp, utan attackerar istället provokatörerna. Det kan vara Rasmus Paludan, Chang Frick, Sverigedemokraterna eller ”alternativ” media. Eller så kan det vara yttrandefriheten själv, som i denna opinionsartikel.

Sven Anders Johansson heter Aftonbladets skribent, och han menar på att yttrandefriheten redan är begränsad i praktiken. Han tar upp fullt rimliga exempel, som exempelvis att man inte kan säga vad man vill på jobbet med risk för att få sparken. Men syftet med artikeln är att så ett frö vad gäller koranbränningarnas konsekvenser. Ska vi verkligen tillåta koranbränningar när konsekvenserna är så här stora? Är yttrandefriheten värd det? Det är fröet som Johansson sår, och som ska få läsaren att börja tvivla på vår rätt att protestera mot och förnedra religioner.

I sammanhanget är det också talande hur ingen av de traditionella medierna ens andas kritik mot muslimer som grupp. Ingen skriver någon artikel om muslimernas ansvar vad gäller de enorma reaktionerna, eller hur aggression och våld riskerar att inskränka yttrandefriheten. Istället ligger allt fokus på att fråga sig om yttrandefriheten är värd besväret.

Vad skulle gjorts bättre?

Aftonbladet kanske borde fråga sig vad som händer om man låter hot och våld inskränka yttrandefriheten. Om vi leker med tanken på att byta ut muslimer mot nazister, och koranen mot Mein Kampf (typ), då hade vi nog hört andra tongångar i traditionell media. Då hade man skrivit spaltkilometrar om hur viktigt det är att inte vika sig för våldet och hoten, oavsett konsekvenserna.

Fundera på följande

Det finns ett antal offergrupper som medierna i princip aldrig kritiserar på gruppnivå (bland andra kvinnor, muslimer och HBTQ). Dessa grupper anses vara förtryckta, och då kan man tydligen göra lite vad man vill …

Källa: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/Knjqae/sven-anders-johansson-om-yttrandefrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.