Ytterligare en klimatundersökning med vinklad presentation

Av | november 11, 2019

Ny dag, ny klimatartikel från SVT. Den här gången är det Sifo som frågat 1 000 svenskar om hur deras klimatpåverkan ser ut. Som vanligt får vi läsare inte ta del av undersökningen som helhet, och SVT vill inte heller presentera helheten, utan väljer i vanlig ordning att plocka ut delar ur undersökningen som de vill att vi ska se.

SVT fokuserar på köttets påverkan. Vi får läsa att fler än varannan tillfrågad har minskat sin köttkonsumtion (56 procent). Längst ned i en faktaruta kan vi även se resultat från flera andra frågor, dock inte hela undersökningen. I faktarutan framgår det att att en majoritet ”i viss mån” tänker på vad de väljer för transportmedel samt hur de återanvänder. Det framgår även att en klar minoritet tycker att klimathotet underskattas (24 procent).

Vidare låter man även hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar prata om klimatångest och klimatstolthet, samt hur importerat kött från avlägsna länder är den verkliga boven. Vidare låter man henne avsluta artikeln med följande citat:

Vi är den första generationen som vet vad vi måste göra men också den sista som har möjlighet att göra någonting åt det.

Vilka vetenskapliga bevis (inte teorier) finns det som stöder påståendet om att nuvarande generation är den sista som kan ”rädda planeten”? SVT låter inte någon annan komma till tals, och man ifrågasätter inte heller det hållbarhetscoachen säger. Återigen blir det så att SVT trycker fram en viss åsikt som presenteras som sanning och fakta.

Det råder inte heller någon tvekan om att de vill driva opinion för att få svenskar att sluta äta kött, eller minska sin köttkonsumtion. Är det opinionsbildning som alla skattebetalare ska betala för nästa år då Public Service finansieras via skatten?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-klimatvalet-mer-an-varannan-svensk-drar-ner-pa-kottet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.