Vinklad rapportering om tunnelbanehändelsen hos SVT

Av | februari 1, 2019

SVT rapporterar om en gravid kvinna som förts till sjukhus på grund av att hon i samband med bråk med väktare fallit och gjort illa sig. Exakt vad som har hänt är i skrivande stund inte känt, och just därför borde SVT vara väldigt försiktiga med vad de rapporterar. Men man får det istället att låta som att det är kvinnan som är offret och väktarna som är skyldiga.

Det vi vet är att en kvinna på ett tåg inte haft giltigt färdbevis, fått tilläggsavgift, blivit arg, och sedan blivit avvisad från tåget. För det första undrar jag på vilket sätt det är relevant att hon är gravid? Det låter som att SVT endast nämner det för att skapa sympatier för kvinnan. Eller ska gravida särbehandlas när de åker tåg utan giltig biljett?

Sedan har man även låtit ett vittne uttala sig till kvinnans fördel. Vittnet säger ingenting om hur kvinnan uppförde sig, utan nämner istället att kvinnans dotter grät och att de fyra vakterna tryckt ned kvinnan mot marken.

Visserligen skriver SVT att kvinnan gjort våldsamt motstånd, men man går inte in på detalj hur det motståndet sett ut. Det gör man däremot vad gäller ordningsvakterna, man går alltså in på detalj hur de behandlat kvinnan (hon blev nedtryckt till marken, utsläpad och skadade sig).

SVT hade kunnat låta andra vittnen komma till tals också som berättade mer detaljerat hur kvinnan uppförde sig, men det har man inte gjort. Rapporteringen blir därför vinklad.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tumult-vid-hotorget-kvinna-ford-till-sjukhus

2 reaktion på “Vinklad rapportering om tunnelbanehändelsen hos SVT

 1. Matti Laukkanen

  Kvinnan hade ett månadskort i fickan. Hon var svart och gravid. Svarta människor behandlas mycket, mycket ofta illa och orättvist av svenska tjänstemän, eller av svenska medmänniskor och medpassagerare. Svenska ordningsvakter är dåligt utbildade och lågavlönade, det är helt klart ett yrke dit få begåvade svenskar söker sig. Av det publicerade materialet att döma är händelsen ett typexempel på den kulturen som vi s.k. invandrare, inte minst svarta, bemöter i dagens Sverige.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Nu har jag inte hängt med de senaste dagarnas rapportering så jag vet inte om något nytt framkommit, men då det skedde framgick det inte att hon hade tillräckligt med pengar på kortet. Att hon är svart och gravid ska inte göra att hon blir särbehandlad, varken negativt eller positivt.

   Jag menar bara att SVT försökt skapa sympatier för henne istället för att rapportera objektivt. De ska inte ta henne i försvar, de ska beskriva själva händelsen så bra de kan och sedan får läsaren själv ta ställning. Naturligtvis kan man landa i olika slutsatser, men det viktiga är att media låter folk göra det och inte försöker påverka dem att tycka på ett speciellt sätt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.