SVT har skrivit att de kommer sända dokumentären om R Kelly, artisten som anklagats för både barnporrbrott och sexuella övergrepp, men som inte dömts för något av de påstådda brotten.
Det är intressant att SVT publicerar en artikel om varför man sänder dokumentärserien, ungefär som att man känner en viss skuld för beslutet. Men det är inte det jag ska ta upp i den här artikeln, utan motivationen samt att man utelämnar fakta.
Först och främst skriver de att serien Surviving R Kelly först sändes på tv-kanalen Lifetime i USA i början av januari i år. Lifetime är en speciell kanal som främst riktar sig åt kvinnor, vars tv-serier nästan uteslutande har kvinnor som huvudpersoner. SVT ger inte kanalen en etikett, som de brukar göra när det gäller exempelvis populism och konservatism. Det vill säga, de behandlar kanalen Lifetime neutralt, trots att det inte är en neutral tv-kanal.
Men det jag reagerade på mest var deras definition av ”allmänintresse”. Den ansvarige utgivaren Mikael Österby motiverar sitt beslut med att allmänintresset är mycket stort då ”Dokumentären har visats i flera länder och diskuterats i svenska media i veckor …”.
Allmänintresset styrs alltså av media. Om media skriver tillräckligt mycket om något får ämnet ett allmänintresse. Hade det inte varit rättvisare att undersöka vad vanligt folk skriver på sociala medier? Med Österbys definition kan media skapa ett drev, och därigenom skapa ”allmänintresse” själva. Oavsett om folk är intresserade eller ej.
Källa: https://www.svt.se/kultur/darfor-sander-svt-dokumentaren-om-r-kelly