SVT fortsätter göra ”tunnelbanekvinnan” till offer

Av | februari 1, 2019

Igår inträffade ett bråk mellan vakter och en kvinna på en tunnelbana i Stockholm. Trots att alla uppgifter inte är kända än tog SVT klart och tydligt kvinnans parti genom att låta ett vittne berätta till kvinnans fördel. Idag har man skrivit (fler än) en ny artikel.

Den här gången har man intervjuat kvinnan. Större delen av artikeln går ut på att göra kvinnan till offer, och endast en liten del på slutet tillägnas vaktbolaget som får chansen att ge sin version. Det som är den röda tråden i artikeln är att vakternas agerande ifrågasätts, men inte kvinnans.

Det finns videor på nätet där man kan se att vakterna drar ut kvinnan från tåget (videorna visar inte det som föranledde detta) för att sedan pressa ned henne mot en bänk med magen först. Efter det handlar det mest om att kvinnan ligger på golvet och skriker. Men eftersom vi inte ser det som händer inne på tåget vet vi inte hur vakterna eller kvinnan betedde sig där inne.

Det som är bra är att man från SVTs sida både låter vaktbolaget och kvinnan komma till tals, det som är dåligt är att man tar kvinnans parti genom att bara ifrågasätta vakternas beteende (SVT gör det inte själva, men genom att välja vilkas ord man publicerar är det detta budskap man för fram).

Naturligtvis är det inte så att vem som helst blir utdragen ur ett tåg. Beteendet påverkar hur man blir behandlad, men det verkar inte SVT bry sig om. Man har skrivit flera artiklar om denna händelse och de följer alla samma narrativ: det är kvinnan som är offret för vakternas brutalitet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/30-ariga-kvinnan-om-ingripandet-i-tunnelbanan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.