Vinklad artikel om Ebba Busch Thor och KD i Aftonbladet

Av | juli 6, 2019

Få har väl undgått lunchmötet mellan Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Inte helt oväntat har liberala medier generellt lyft fram detta som något negativt, och Aftonbladet visar idag prov på förmågan att kunna vinkla en egentligen neutral händelse till något negativt.

Man skriver ”Tung intern kritik mot Busch Thor efter mötet med Åkesson”. Det är helt sant, flera ledande kristdemokrater som sitter i partistyrelsen har uttalat sig kritiskt om lunchmötet. Men som så ofta när det gäller media och deras sätt att driva narrativ och opinionsbildning, så ger man bara en del av verkligheten. En mycket väl utvald del som passar opinionsbildningen man driver.

I Aftonbladets fall har man struntat i att prata med folk i Kristdemokraternas styrelse som tycker att lunchmötet var bra. Man ska också komma ihåg att KD internt röstade för att prata med alla riksdagens partier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Att då som Aftonbladet bara prata med de som röstade emot (och alltså var i minoritet) är inte särskilt hederlig journalistik. Man ljuger inte, men man fördriver sanningen.

Man skriver också ”Men inom partiet växer missnöjet mot KD-ledaren. ” Missnöjet inom partiet växer inom den minoritet som röstade mot förslaget att prata med alla riksdagspartier då eller? Aftonbladet talar med tre kristdemokratiska ledamöter, alla nejröstare. Man väljer bort att prata med de som tycker lunchmötet var bra eftersom man då skulle bryta sitt narrativ att mötet är något negativt. Aftonbladet vill alltså att du som läsare ska få ett visst intryck och en viss åsikt. Den åsikten vill Aftonbladet gärna kontrollera.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Wbazdd/tung-intern-kritik-mot-busch-thor-efter-motet-med-akesson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.