Vinklad artikel av SVT som skildrar migranters vandring till USA

Av | juli 9, 2019

När SVT ska skildra migrantlivet gör de två fel:

1) De håller inte isär begreppen ”flykting” (någon som flyr från krig eller förföljelse) och ”migrant” (någon som vill byta land, oftast av ekonomiska skäl) utan blandar dem om vartannat
2) De ställer bara en kritisk fråga, medan merparten av artikeln är menad att få läsaren att känna sympatier för migranterna

I videon kan vi se en familj från El Salvador samt SVTs utsände som försöker gå längs något SVT kallar ”dödens väg”. Journalisten går där för att visa oss tittare hur svårt och hårt det är, för att vi ska känna sympati för dem som gör det.

Men El Salvador befinner sig inte i krig. Det finns också en anledning till att människor därifrån inte försöker ta sig in i USA lagligt och officiellt, och det är för att de vet att de saknar asylskäl. SVTs journalist ställer bara en enda kritisk fråga under den drygt fyra minuter långa videon, och det är en relevant fråga: ”Varför tog ni er inte till en officiell gränsövergång?”. Migranten från El Salvador svarar då folk säger att man grips och skickas hem. Det vill säga det som händer när man inte har asylskäl.

Var medveten om hur SVT försöker påverka dina åsikter och din uppfattning om sådana här händelser genom att anspela på dina känslor. Hade de inte varit så partiska och vinklade hade de balanserat sitt reportage genom att ställa mycket tuffare och mer kritiska frågor till migranten.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-s-team-har-vandrat-dodens-vag-langs-usa-s-grans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.