SVT visar prov på vänsterliberal slagsida i abortfrågan

Av | juli 10, 2019

Att SVT gärna normaliserar vänsterliberala värderingar, miljöaktivism och feminism skulle jag vilja säga är nästan lika tydligt som att Nyheter Idag normaliserar traditionella värderingar, nationalism och konservatism. Idag visar SVT prov på tydlig vinkling i abortfrågan.

Om du hängt med SVT ett tag så vet du kanske att de brukar använda ordet ”kontroversiell” för att inte normalisera ideologier eller åsikter de inte gillar. Idag skriver de om filmen Unplanned som propagerar mot abort. SVT kallar filmen ”kontroversiell” och skriver direkt hur kritikerna sågat den (kritikerna SVT valt ut tillhör föga förvånande liberalmedia). Kontroversen skulle kunna motiveras med att vissa biografer fått ställa in visningen för att personalen känt sig hotad. Men ett ögonblick, stoppa där!

Hade filmen propagerat för abort, och biopersonal blivit hotad till den grad att de ställt in visningen, hade SVT valt ett helt annat utgångsläge. Då hade man försökt föra ett narrativ där biopersonalen blivit offer för den konservativa högern. Men i det här fallet vill man inte klä någon offerkofta på personalen då det skulle få abortaktivisterna att hamna i dålig dager. Och det vill man inte.

Det är ungefär samma mentalitet som när public service benämner våldsamma högerdemonstranter som ”nazister”, medan de benämner våldsamma vänsterdemonstranter som ”demonstranter”. Man särbehandlar istället för att förhålla sig neutralt.

Istället för att använda etiketter hade SVT kunnat skriva om händelsen på ett neutralare sätt (det vill säga, UTAN etiketter). De hade också kunnat leta efter fler kritiker än bara liberaler för att få en mer nyanserad bild av filmens mottagande.

Källa: https://www.svt.se/kultur/kontroversiell-antiabortfilm-far-premiar-i-kanada

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.