Varför vill inte SVT lämna tolkningen till läsarna?

Av | november 10, 2019

Idag kom en rapport från Novus som visar hur det ligger till med förtroendet bland svenska partiledare och språkrör. Artikeln utgör ett praktexempel på enkel data som tolkas helt i onödan av SVT.

Undersökningen presenteras med siffror, och det är lätt för vem som helst att tolka dessa siffror. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor går fram med 13 procent, och är särskiljer sig från i princip alla andra som backar (förutom Stefan Löfven som går fram två procent).

Här hade SVT kunnat sluta sin rapportering, men istället känner man sig tvungna att göra sina egna tolkningar av resultatet. Man skriver att Lööf och Björklund rasar (minus sju procent på båda), medan man kommenterar Sjöstedts nedgång på sex procent som att han ”missgynnas”. Man tolkar det som att Sjöstedt kommit i skymundan i debatten.

Men det var just detta med tolkning. Det finns många olika tolkningar man kan göra, så varför låter inte SVT läsaren tänka själv och bilda sig sin egen uppfattning? Varför måste SVTs tolkning tvingas på läsaren?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-matning-rekordhogt-fortroende-for-ebba-busch-thoor-annie-loof-faller

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.