Ensidiga reaktioner på Jean-Claude Arnaults fängelsestraff

Av | november 10, 2019

Den 3 december föll Hovrättens dom mot Jean-Claude Arnault som tidigare var verksam inom Svenska akademien. Domen, som var strängare än Tingsrättens dom, har förstås väckt reaktioner. SVT har dock valt att endast publicera reaktioner av en viss typ, i det här fallet folk som tycker domen var bra.

Istället för att presentera reaktioner från folk som tycker olika, väljer man ut tre personer som har i princip samma åsikter om händelsen: Jan Guillou som tycker att domen är ett uttryck för kvinnans ställning i samhället, Lena Andersson som tror att Svenska akademien inte kommer att överleva, samt Ebba Witt-Brattström som tycker att domen är rättvis.

Genom att välja ut personer som alla tycker likadant får man det att framstå som att det är den generella åsikten om en aktuell händelse. Det är långt ifrån första gången som SVT gör sådana här selektiva urval där man vill få folk att uppfatta en händelse på ett visst sätt.

Hade man istället låtit folk med olika åsikter komma till tals hade läsaren kunnat jämföra vad olika personer säger för att sedan – lättare – kunna ta ställning själv.

Källa: https://www.svt.se/kultur/jean-claude-arnault-dom

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.